Radovan Holub: Evropa proti trollům

18. prosinec 2019

Slyšeli jsme: nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová chce v první řadě realizovat proklimatický Green Deal, dále digitalizaci a také posílit Evropu jako celek.

Zároveň se ale dozvídáme z úst německé kancléřky, že Evropa není obranyschopná a zůstává závislá na NATO.

Čtěte také

Máme nového komisaře na klima, komisařku přes digitalizaci a komisaře na obranu. Nezávidím jim. Věřím, že všechny tři čeká těžký boj. Státy závislé na fosilních palivech se budou bránit, možná budou protestovat zemědělci, automobilky a jiné fabriky, nebude to lehké. A k tomu ještě migrace.

Mnoho Čechů v duchu známé písně kapely Ortel plete dohromady chudé a vyděšené utečence s mocnými šíitskými nebo sunnitskými extrémisty, které vyzbrojili Evropané a Američané. A věří, že všichni tihle muslimové chtějí zničit Česko ve svaté válce, kde se budou řezat hlavy. Do stejného pytle by se podle tohohle vzoru mohli dostat i muslimští Ujguři, až budou prchat z čínských převýchovných zařízení.

Střetů bude dost i jinak. Předsedkyně komise chce mít do měsíce hotovou novou koncepci evropské solidarity a přerozdělování uprchlíků. Vyhlášený stav klimatické nouze bude podle předběžných odhadů státy Evropské unie stát během deseti let 1 bilion eur. Pro mě nepředstavitelná částka.

Je mnoho těch, kteří potřebují slabou Evropu

Digitální informace, mediální revoluci, knihy, digitální management, služby? To si myslím, že chytří Češi zvládnou. I když za cenu digitálního strašení a nadávek v internetových diskusích. A samozřejmě, těším se na první klimaticky neutrální kontinent, tedy starou dobrou Evropu, matku industrializace. 

Čtěte také

A do toho cena za vyzbrojování. Levicoví političtí idealisté už teď říkají, že Evropa zbrojit nemá, lepší cesta je diplomacie. To říkají ve chvíli, kdy nejlépe vyzbrojený kontinent – připravený snad na všechny druhy válek – dává od Evropy ruce pryč. Kdy ruští trollové zpochybňují existenci Evropy jako celku, kdy Čína zcela jasně prezentuje své mocenské ambice, kdy se Střední východ ocitá znovu v plamenech. A kdy se brexit stává nejen hrozbou pro Velkou Británii, ale i pro Evropu.  

Mám pocit, že v téhle kritické době zůstává Evropa rozdělena a někteří politici toho dokonce bezskrupulózně využívají. Slibují nám imaginární samostatnost a lidi tomu věří. Zelení na Západě tvrdě využívají svých volebních preferencí a hodlají Green Deal dotlačit k maximu, i za cenu rozbití evropského konsenzu.

Znovu spojit Evropu bude nadlidský úkol. Je příliš mnoho těch, kdo z ničení evropské myšlenky tyjí. Je příliš mnoho těch, kteří potřebují slabou Evropu. Green Deal a evropská solidarita se mohou zakrátko stát zkouškou ohněm. Je otázka, jestli se budeme radovat my Evropané, nebo trollové.   

Autor je publicista

autor: Radovan Holub
Spustit audio