Novinářka pronikla mezi ruské trolly. „Prvním tématem směny je vždycky Amerika,“ popisuje

6. srpen 2019

Ljudmila Savčuková patří mezi výrazné postavy ruské opoziční scény. Před časem se jí podařilo infiltrovat do jedné z továren na fake news a vyzkoušela si práci internetového trolla. Se svými zkušenostmi teď veřejně vystupuje na konferencích.

Kariéra internetového trolla prý ale není žádná pohádka. Pracuje se nepřetržitě na směny a na zaměstnance je vyvíjen velký tlak. Pracovníci jsou podle Savčukové často nacpaní v jedné malé místnosti a nadřízení s nimi jednají agresivně.

Čtěte také

„Typický den vypadá tak, že přijdete na směnu a u počítače máte seznam deseti témat. Číslo jedna je vždycky Amerika a co o ní napsat,“ vypráví novinářka, která se do továrny na fake news dostala jako posila Internetové výzkumné agentury v Petrohradu coby „blogger“.

Překvapilo ji, jak je firma na předměstní velká a to, co se děje uvnitř je údajně mnohem větší a realističtější, než si vůbec představovala. Zjistila, že celá instituce je rozdělená na několik oddělení, která se speciálně věnují například zpravodajství nebo sociálním sítím.

Pracují ve dne v noci – 24 hodin, 7 dní v týdnu, i přes svátky...
Ljudmila Savčuková

Trollové, mezi kterými jsou především mladí lidé, musí za den vydat několik oslavných příspěvků třeba na Twitteru. Více práce se ale podle Savčukové zaměřuje na očerňování oponentů.

Novinářka strávila v trollí továrně celkem dva a půl měsíce. Pak vyšla s informacemi ven a začala spolupracovat například s Facebookem. Snaží se vysvětlovat, jak si můžou trollové se sociálními sítěmi hrát. Souboj s nimi ale už není možné vyhrát, myslí si.

Spustit audio

Související