Oběť ruských internetových trollů se nevzdává, Finka napsala o fenoménu falešných zpráv knihu

Finská investigativní novinářka Jessikka Arová je už dlouho terčem ruské dehonestační kampaně. Svůj boj ale nevzdává a přichází s knihou o fenoménu falešných zpráv, uvádí britský týdeník Sunday Times. Jessikka Arová poslední dva roky píše reportáže o Kremlem sponzorované informační válce proti západní Evropě. Odměnou je jí tsunami urážek od internetových trollů. Ti o ní šíří, že je agentkou Severoatlantické aliance, případně drogovou dealerkou.

Šestatřicetileté žurnalistce, která pracuje pro veřejnoprávní finský rozhlas Yle, dělají i jiné naschvály. Zveřejnili například její osobní zdravotní kartu. Anebo dostala v den dvacátého výročí otcovy smrti jeho jménem morbidní mail.

„Někdy se tomu směju, jindy ale chci, aby to už skončilo. Naneštěstí nesmyslům šířeným trolly věří spousta lidí. A tak jsem se rozhodla hlouběji prozkoumat činnost těchto extremistů,“ řekla finská novinářka v rozhovoru pro Sunday Times.

Ve své nové knize s názvem Trollí impérium Vladimira Putina přináší podrobnou zprávu o „webové válce“, kterou dle jejího tvrzení vede Moskva proti svým nepřátelům. V systematické studii chce ukázat, jak Kreml podkopává západní společnost zastrašováním jednotlivců. Arová také sestavuje globální seznam „vlivových agentů“, kteří pomáhají Kremlu či plní jeho zadání. Prostřednictvím takzvaného crowdfundingu získala na své úsilí 30 tisíc dolarů.

Nejvíce ruských agentů

Finsko je členskou zemí Evropské unie, ale nikoli Severoatlantické aliance. S Ruskem má hranici dlouhou 1330 kilometrů a čelí permanentním ruským snahám o ovlivňování své vnitřní politiky. V zemi fungují prokremelské propagandistické webové stránky ve finštině, a subjekty nastrčené Kremlem se snaží skupovat nemovitosti poblíž strategických finských objektů, píše britský týdeník a dodává:

V přepočtu na obyvatele se ve Finsku pohybuje nejvíce ruských agentů na světě, uvádí týdeník Sunday Times s odvoláním na nedávnou zprávu finských tajných služeb. Dokument sice nehovoří otevřeně o Rusku, ale o „zahraniční velmoci“, ale všem je jasné, o kom je řeč. Zpráva podle všeho sehraje klíčovou roli v přístupových rozhovorech Helsinek a NATO. Měla by také urychlit vyšetřování podezřelých realitních transakcí.

Operační středisko pro boj se zahraničním vměšováním

Zdánlivě opuštěné budovy mohou využívat ruští agenti k pozorování, ale v případě otevřeného konfliktu i k blokování klíčových komunikací i k rozmístění neoznačených vojáků, jak to Moskva praktikovala na východní Ukrajině. Finská vláda teď chystá zákon, který by omezil práva cizích státních příslušníků nakupovat nemovitosti. „Naše vláda si všímá aktivit poblíž strategických lokalit a je připravena se bránit,“ řekl týdeníku Sunday Times vládní mluvčí Markku Mantila.

Finsko také zakládá operační středisko pro boj se zahraničním vměšováním. Finanční pomoc přislíbily hlavně Británie a Spojené státy. „Prvním stupněm obrany je zveřejňování falešných zpráv a informování o útocích hackerů,“ řekl náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Jori Arvonen. Vyšetřovatelé se mimo jiné zaměřili na univerzitního učitele Johana Backmana, který je jedním z hlavních kritiků novinářky Arové. Je také znám otevřenou podporou Rusů na Ukrajině a v Sýrii. Prokuratura ho vyšetřuje i v souvislosti s Arovou, kterou Backman viní z šíření konspiračních teorií.

Brání se tvrzením, že není zodpovědný za kritiku, která na ni prší na webu. Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím přitom získal a zveřejnil soudní rozhodnutí, podle něhož Arová v roce 2004 dostala za konzumaci zakázaných amfetaminů pokutu 300 eur. Písemný verdikt publikoval proruský server MVLehti. Ten také zveřejnil intimní snímky Arové a šířil o ní bizarní informace. Tolik britský týdeník Sunday Times.

autor: rma
Spustit audio