Putin jednoznačně testuje, kam až může zajít, tvrdí politolog Bureš

14. březen 2022

Toho, že západní elity začnou brát boj proti Rusku jako něco nevyhnutelného, už jsme nyní svědky, domnívá se šéf Centra bezpečnostních studií při Metropolitní univerzitě Praha (MUP) Oldřich Bureš. „Myslím si, že nejen elity, ale i širší populace ten konflikt vnímá skutečně velmi vážně,“ říká a upozorňuje, že až 90 procent obětí všech konfliktů jsou v posledních několika dekádách civilisté.

Z pohledu Ukrajiny a tamní vlády by země NATO zřejmě mohly dělat víc. Na straně Evropské unie je ale dohoda na silných ekonomických sankcích vůči Rusku a dodávky zbraní ukrajinské armádě, což je podle analytika něco historicky ojedinělého.

„Vladimir Putin jednoznačně testuje, kam až může zajít,“ míní host Osobnosti Plus Oldřich Bureš.

Byl by to scénář spálené země, který by nezanechal nic, co by Ruská federace mohla na Ukrajině kontrolovat.
Oldřich Bureš

Tím, co by ospravedlnilo dodání útočných zbraní Ukrajincům, je podle Bureše použití zbraní hromadného ničení – ať už chemických nebo jakýchkoliv jiných, či přímý útok na území členské země Severoatlantické aliance. „Obávám se, že v případě Ukrajiny je to právě ve stadiu nějakého hledání této hranice.“

Čtěte také

Pokud jde o užití chemických zbraní, tak ředitel Centra bezpečnostních studií doufá, že k němu v konfliktu na Ukrajině nedojde.

„To už by bylo překročení červené linie, a kdy bychom se už měli angažovat. A to ať už dodávkami ofenzivních zbraní, jako jsou stíhačky, nebo případně přímým zapojením do konfliktu,“ uvažuje. 

Připomíná, že ani teroristé, kteří jsou schopni udělat takzvaně cokoliv, se neuchylují k užití zbraní hromadného ničení.

„A to zejména proto, že taková zbraň zničí na daném území úplně všechno. To by byl scénář spálené země, který by nezanechal nic, co by Ruská federace mohla na Ukrajině kontrolovat.“

Odborník na bezpečnost, konflikty a terorismus Oldřich Bureš

Odborník na bezpečnost má obavy také ze zapojení Číny, od které Rusko údajně žádá dodávky zbraní.

„Z geopolitického hlediska by se svět skutečně ocitl na rozcestí, kde by si Čína poměrně jednoznačně vybrala cestu, která poškozuje NATO a EU,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Barbory Tachecí s Oldřichem Burešem.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.