Petr Fischer: Šetři proti Putinovi!

10. březen 2022

Chcete-li poškodit Putina, šetřete energií. S tímhle nápadem původně nepřišla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která navrhuje snížit odběr ruského plynu o dvě třetiny po celé Evropské unii, nýbrž německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck. Úspora energie by podle něho měla pomoci minimálně do té doby, než Německo najde náhradu za ruský plyn.

Německu se zkrátka nechce ani teď pod tlakem ruské destrukce Ukrajiny udělat radikální kroky v energetice.

Čtěte také

Kancléř Olaf Scholz oficiálně odmítl odpojit ropovody a plynovody z Ruska, protože by to mělo vážné dopady na německé obyvatelstvo, které by tímto způsobem jen velmi nerado solidarizovalo s Ukrajinci. „Mrznout za Ukajinu“ se nikomu moc nechce.

Nejvíce by to Němce bolelo u plynu, který z 55 procent přichází právě z Ruska a momentálně není ani v zásobnicích, které Gazprom záměrně před zimou nenaplnil a vláda to nebyla schopna vymáhat. Habeck i Scholz tomu chtějí předejít a zásobníky letos naplnit, připravit se na zimu a pak třeba i přitáhnout kohouty. Podle odborníků by to bylo možné.

Jde to zvládnout

Ekonomická studie, na niž upozornil německý konzervativní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, dokládá, že odpojení od ruského plynu – částečné i úplné – by se nakonec dalo zvládnout. Německo by to podle rozsahu odpojení stálo půl až tři procenta HDP, což by pro každou domácnost znamenalo od sta do tisíce eur za rok. Cena za brzdění války by tedy nebyla zase tak veliká.

Čtěte také

Politici to pod strachem z reakce občanů vidí jinak, a to přesto, že vláda má momentálně slušnou podporu své politiky vůči konfliktu na Ukrajině – podporují ji v tom tři čtvrtiny Němců.

Vláda tak prudký náraz na plynové dno nechce. Němci by ještě před tím rádi vybudovali stanice na přečerpávání tekutého plynu v Hamburku. LNG z USA i jiných zemí by měl v nové energetické strategii částečně nahrazovat ruský zemní plyn. Ten by Německo chtělo také brát z Alžírska či Ázerbájdžánu. Kapacity dodávek z Norska jsou podle norského premiéra pro Německo bohužel zatím vyčerpané.

Němci už neřeší dojezd topné sezóny, ale začátek příští zimy. Proto také ministr Habeck mluvil o úsporách. Vypadá to jako marginálie, ale i německé domácnosti jsou přetápěné na 22 °C, pokles o jeden stupeň by ušetřil až dva a půl procenta celkové spotřeby, což by pro německé domácnosti podle odborných propočtů znamenalo roční úsporu dvě stě eur. Každé euro proti Putinovi podle Habecka dobré.

Okamžitá reakce

Němci tedy nejsou proti omezení ruského plynu, ale šli by do něj pozvolněji. Opět se tu nelze zbavit dojmu, že se německá vláda míjí s časem chvíle.

Čtěte také

Snížení závislosti na ruském plynu je samozřejmě dlouhodobě důležité, jenže prudký pokles odběru právě teď by byl další nátlak na Rusko a na rychlé ukončení konfliktu. To jsou dvě různé věci, které Scholzova vláda ladí navzájem bohužel spíše obráceně.

Ať už Němci nakonec znovu změní v otázce ruského plynu svůj názor, nebo ne, jisté je, že se od dodávek z Ruska budou nadále odklánět a že dál také platí jejich slib, co nejrychleji přejít na zelenou energii, od roku 2030 v elektrické, od roku 2035 ve veškeré energii.

Petr Fischer, novinář a filozof

V dlouhodobých strategiích je na Němce vcelku spolehnutí, jde-li o krátkodobou taktiku jako teď na Ukrajině, je jejich operabilita poněkud méně pružná. Ale všichni se teď ve válce na Ukrajině učíme novým věcem, i Německo a kancléř Scholz.

Autor je komentátor časopisu Euro

autor: Petr Fischer
Spustit audio

Související