Putin je posedlý Ukrajinou a reaguje na představy ve vlastní hlavě, říká jeho bývalý poradce

5. březen 2022

Miliony lidí se ptají, jestli vládce Kremlu Vladimir Putin neztratil rozum. Nahlas to pak formuloval jeden přední americký senátor, všímá si list The Times. Londýnský deník poukazuje na slova bývalého prezidentského kandidáta Marca Rubia, který má z pozice místopředsedy výboru Senátu pro zpravodajské služby přístup ke zpravodajským informacím.

„Rád bych uvedl více, ale mohu říci jen to, že s Putinem není něco v pořádku. Vždycky to byl zabiják, ale dnes má jiný problém, a vážný. Byla by chyba předpokládat, že Putin bude reagovat stejně jako před pěti lety,“ napsal Rubio na svém twitteru.

Čtěte také

Ruský prezident se v posledních dvou letech drží v ústraní a podle londýnských Timesů se před světem stáhl do určitého „paranoidního exilu“. Velmi přísná opatření k jeho ochraně před koronavirem mají za následek to, že většina jeho schůzek se koná u absurdně dlouhého stolu nebo formou videokonference.

Moskevští úředníci musejí několikrát týdně odevzdávat vzorky stolice, aby měl Putin jistotu, že ho nikdo nenakazí, a mnoho těch, kdo se s ním potřebují setkat osobně, musí před schůzkou strávit dva týdny v samoizolaci. Napsal to ruský server Baza, který čerpá informace ze zpravodajských služeb.

Taťjana Stanovaja z analytické firmy R.Politik říká, že Putin se v posledních dvou letech uzavřel do sebe a vzdálil se byrokratické mašinérii, institucím i elitám. Tráví hodně času o samotě, dusí se vlastními obavami a myšlenkami a nikoho prý nežádá o radu, jen stanovuje úkoly a požaduje jejich plnění.

Andrej Kortunov z Ruské rady pro mezinárodní záležitosti, která má úzké vazby na ministerstvo zahraničí, prozradil, že ruské vedení odrazoval od toho, aby invazi skutečně zahájilo. Když ji Putin přesto spustil, ruské úředníky to podle Kortunova ohromilo. Řada zaměstnanců ministerstva zahraničí prý šokována i zdrcena, protože Kreml překročil dosavadní rudou čáru.

„Starý“ Putin byl jiný

Putinovy kontakty s vnějším světem se v současnosti omezují na skupinku velitelů armády, bezpečnosti a rozvědky, kteří všichni patří k zastáncům tvrdého kurzu a byli ve funkcích už v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Tito lidé podle analytiků posilují Putinovy zkreslené názory o Ukrajině, kde podle jeho nedávného projevu vládnou „narkomané a neonacisté“.

Čtěte také

Deník The Times píše, že prezidentově důvěře se těší předseda Bezpečnostní rady Ruska Nikolaj Patrušev, který byl kdysi stejně jako Putin agentem KGB. Patrušev považuje Západ za dekadentní a tvrdí, že některé evropské země „legalizují manželství se zvířaty“.

K dalším Putinovým rádcům patří i jiný bývalý agent KGB, náčelník zahraniční rozvědky Sergej Naryškin, nebo také ministr obrany Sergej Šojgu. Ten má zřejmě k Putinovi vůbec nejblíže, protože spolu s ruským lídrem jezdí třeba i na výlety a dovolené. Šojgu rovněž dohlíží na činnost vojenské rozvědky GRU. 

Podle bývalého kremelského poradce Gleba Pavlovského Putin nesnáší, když má někdo svůj vlastní názor. Dnes je prý prezident někým úplně jiným než politikem, jemuž Pavlovský před více než jednou dekádou radil.

„Tehdy měl Putin sklony o všem s poradci diskutovat a byl otevřenější alternativním názorům,“ říká Pavlovský s tím, že „dřívější“ Putin by na Ukrajinu nikdy nevpadl, protože invaze je velmi vážnou ranou i pro ruskou bezpečnost.

„Tehdy Putin smýšlel rozumně, ale to je dnes pryč. Na rozdíl od minulosti je Ukrajinou posedlý a reaguje na představy ve své vlastní hlavě,“ dodává bývalý prezidentův rádce.

Sankce ho neovlivní

Putinova válka proti Ukrajině podle listu The Times šokovala miliony Rusů, od obyčejných lidí přes celebrity až po podnikatele a politickou elitu. Policie už rozprášila řadu protiválečných demonstrací a pozatýkala tisíce lidí ve více než padesáti městech, počínaje Petrohradem a konče Irkutskem na Sibiři.

Čtěte také

Lidé protestují navzdory nelítostným zásahům. Putin v posledních letech dává zavřít nebo posílá do vyhnanství každého, kdo má třeba jen mizivou šanci stmelit opozici proti jeho vládě. Tento osud potkal nejen Alexeje Navalného, ale například i jistého sibiřského šamana, který chtěl do Moskvy „dovést lidový pochod“. Nezávislá média dostala nálepku „zahraničních agentů“ a protivládní aktivisté jsou vězněni za nevinné příspěvky na sociálních sítích.

Proti válce na Ukrajině teď přesto promluvil například komik Max Galkin, manžel známé sovětské zpěvačky Ally Pugačevové. Ozval se také Ivan Urgant, moderátor rádoby liberální talk show, která byla zrušena okamžitě po jeho výzvě k ukončení války.

Ředitel Ruského institutu při londýnské King’s College Sam Greene je přesvědčen, že západní sankce na Putina platit nebudou. Ukrajině prý pomůže snad jen to, když ruské elity a masy začnou hledat vedení, které si nebude tak ochotně zahrávat s jejich budoucností. Ale třeba už zmíněná analytička Stanovaja, která ruské elity studuje, v dohledné době změnu vedení neočekává.

„Elita je v šoku. Nikdo nedostal žádné varování a všichni byli přesvědčeni, že dojde jen ke zdlouhavému jednání. Řada příslušníků elit je proti válce, ale nikdo není ochoten se Putinovi postavit. Žádný převrat nebude. Pokusit by se o něj mohli jen vysocí činitelé armády, ale ti to neudělají, protože mají všechno, na co si vzpomenou,“ říká politoložka Taťjana Stanovaja v článku deníku The Times.

Svět ve 20 minutách připravila Gita Zbavitelová.

Sankce a otřesy na burzách zacloumaly majetkem ruských oligarchů. Čína nejdříve Moskvu podpořila, teď ale přichází stále větší zdrženlivost. A ruská invaze donutila k názorovému obratu i mnohé z největších evropských spojenců Vladimira Putina.

Spustit audio

Související