Použije Putin jaderné zbraně? V jeho případě musíme počítat s nejhorším, varuje komentátor Dvořák

28. únor 2022

Ruský prezident Vladimir Putin v nedělním televizním projevu vydal rozkaz uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Jak reálná je hrozba použití jaderných zbraní ve válečném konfliktu? „V jeho případě musíme počítat s nejhorším,“ varuje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák, který upozorňuje na prezidentův špatný psychický stav.

Podle odborníka na jaderné zbraně Vlastislava Břízy ale stupeň bojové pohotovosti, který Putin zmínil, vlastně neexistuje. Šlo prý o psychologický tlak a o snahu ukázat, že je ochoten konflikt v případě jeho eskalace povýšit na jaderný.

Čtěte také

„Před čtvrtkem minulého týdne jsme si také všichni mysleli, že Putin na Ukrajinu nevtáhne. A když, tak do obou separatistických republik, které možná rozšíří na hranice ukrajinské luhanské a doněcké oblasti. Vladimiru Putinovi opravdu nemůžeme věřit,“ namítá Dvořák.

Podle Miroslava Tůmy, seniorního spolupracovníka Ústavu mezinárodních vztahů, si ale jaderné mocnosti dobře uvědomují, jak devastující účinky by měl jaderný úder, a to i pro zemi, která by ho provedla jako první.

„Osobně se domnívám, že to je součástí tlaku a koncepce jaderného odstrašování, na které je založené držení jaderných zbraní všemi devíti jadernými velmocemi,“ vysvětluje Tůma s tím, že na světě je na 13 tisíc jaderných zbraní.

Šedá zóna mezi ničím a vším je dost silná a zatím nebyla vyzkoušená.
Jan Fingerland

Komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland upozorňuje na to, že stratégové jaderných velmocí vidí zásadní rozdíl mezi strategickými a taktickými jadernými zbraněmi: „Zatímco nikdo si nemyslí, že by mohly být použity strategické jaderné síly, tak na americké a ruské straně se za určitých okolností nevylučuje použití menších jaderných zbraní. Šedá zóna mezi ničím a vším je dost silná a zatím nebyla vyzkoušená.“

Poukazuje na to, že po třicet let nebyl mechanismus vzájemného odstrašení „promazáván“ a není tak jisté, jak bude nyní fungovat, navíc s nevypočitatelným prvkem v osobě Vladimira Putina.

Čtěte také

Rusko si ve své platné vojenské doktríně vyhrazuje právo použít jaderné zbraně v rámci konfliktu jako první. Podle Břízy je ovšem důvodem obava Ruska z konfliktu například s Čínou, kdy by nedokázalo konvenčními způsoby hájit své rozsáhlé území.

„V nastalé situaci s prezidentem, který se bude domnívat, že jeho politické nebo dokonce fyzické přežití je nějakým způsobem závislé na jeho vojenském vítězství, si myslím, že i ta protičínská ruská doktrína může být inovována a použita novým, nebezpečným způsobem,“ naznačuje Fingerland.

Poslechněte si celou diskuzi doborníků a komentátorů ze záznamu.

autoři: Lucie Vopálenská , ert
Spustit audio