Putin naznačuje, že je schopen povýšit konflikt na jaderný. Jde o psychologický tlak, myslí si expert na jaderné zbraně

28. únor 2022

Rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina uvést do stavu pohotovosti ruské jaderné síly odsoudily západní země i Severoatlantická aliance. Co vlastně Putinův rozkaz znamená? „Je to jasný psychologický krok Ruské federace, jaderné zbraně jsou efektivním nástrojem ruské bezpečnostní strategie. Prezident Putin to tímto aktem prokázal,“ konstatuje odborník na jaderné zbraně Vlastislav Bříza z Katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd UK.

 „Ruský prezident byl záměrně velmi teoretický. Stupeň bojové pohotovosti, který zmínil, de facto neexistuje. Byl to psychologický tlak,“ říká Bříza, podle kterého ruské jaderné síly mají čtyři stupně bojové pohotovosti a ani jeden z nich se přesně nejmenuje tak, jak to Putin zmínil.

„Chtěl tím jasně naznačit, že je připraven v případě eskalace konfliktu a zapojení některých zemí, především zemí NATO, konflikt povýšit na jaderný. Předpokládám, že jde o rétorickou frázi a v tuto chvíli bych neměl žádné zásadní obavy, že by k tomu mohlo dojít,“ uklidňuje.

Kdo může zmáčknout červené tlačítko?

Proces pro odpálení ruských jaderných raket je ve srovnání se Spojenými státy mnohem méně přehledný. Jisté je, že prochází několika stupni.

Čtěte také

„Přímý rozkaz vydává vrchní velitel ozbrojených sil, tedy prezident. Nicméně k odpálení salvy jaderných raket je potřeba výkonná služba. Vedle prezidenta tedy o odpálení raket zřejmě rozhoduje i ministr obrany a náčelník generálního štábu,“ vysvětluje Vlastislav Bříza a dodává, že právě tito dva členové velení byli přítomni, když Vladimir Putin podepisoval rozkaz k aktivaci jaderné bojové pohotovosti.

Určitě to není tak, že prezident Putin rozhodne a všichni slepě tento krok vykonají, shrnuje s odkazem na období studené války, kdy měli na proces odpálení vliv i nižší operační důstojníci. Tedy tyto pojistky tam jsou a ruský jaderný arzenál je ve špičkovém stavu, to je potřeba zmínit. Vylučuji, možnost nějaké nehody," zdůrazňuje Vlastislav Bříza.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související