Půlstoletí od srpna 69. Proč se o tvrdém potlačení demonstrací stále moc nemluví?

21. srpen 2019

Definitivní konec nadějí. To byl pro Čechoslováky srpen 1969. Republikou se na první výročí okupace přelila vlna protestních akcí, které ale tvrdě potlačila státní moc v čele s Gustávem Husákem.

Bohumil Siřínek, František Kohout, Vladimír Kruba, Danuše Muzikářová, Stanislav Valehrach – to jsou oběti srpna 1969 (podle nové publikace historiků jich bylo dokonce sedm). Na první výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy se postavili Češi proti Čechům. Demonstrace a připomínkové akce skončily tragicky.

0:00-13:45
Vedení státu a KSČ dalo jasný pokyn k tvrdým zásahům proti shromážděným lidem. Zastřelení a desítky zraněných lidí tedy padají na vrub českým policistům a především příslušníkům Lidových milicí. Je to důvod, proč se o srpnu 1969 v podstatě nemluví? Nejen o tom diskutují historik Vojenského historického ústavu Prokop Tomek a redaktor Lidových novin a historik Petr Zídek. 

Čtěte také

13:45-17:30
V Brně si dnes lidé připomínají výročí okupace z roku 1968 i represí proti demonstracím o rok později. Místy, kde tehdy umírali lidé, je provede stezka po stopách historie. O co jde, prozrazuje redaktorka Vlasta Gajdošíková.

17:30-22:10
Čtvrtina Čechů vůbec netuší, co se skrývá pod pojmem pražské jaro. Ukázal to loňský průzkum veřejného mínění pro Český rozhlas. Dotaz na poslední masové protesty proti sovětské okupaci by zřejmě dopadl ještě hůř. Na příčiny se teď ptáme předsedy Asociace učitelů dějepisu Pavla Martinovského.  

22:10-30:00
Události ze srpna 1969 probíráme i z pohledu Sovětského svazu. Jak se SSSR podařilo během roku obhájil zásah v srpnu 1968? Odpovídá historička z Katedry ruských a východoevropských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Daniela Kolenovská. 

Čtěte také

30:00-34:45
Jak na první výročí okupace a zásah proti lidem vzpomínají ti, kteří se ho přímo účastnili? O tom mluví s další host Mikuláš Kroupa z neziskové organizace Post Belum.  

34:45-39:00
Jak první výročí okupace vojsky pěti států Varšavské smlouvy převrátilo životní osud redaktora armádního vysílání Miloně Čepelky? To připomíná seriál o osobnostech, které se staly v rozhlase nežádoucí.

39:00-46:20
Co se dělo přesně rok po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa? Přesně to je námět knihy s názvem Den hanby 1969. Knižní novinku představuje přímo hlavní autor knihy Daniel Povolný z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Poslechněte si celý speciál Jana Burdy, nebo se podívejte na video!

autoři: Jan Burda , Jana Přinosilová

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.