Udělat tlustou čáru za minulostí byla chyba. KSČ se měla zrušit, říká Karel Sedláček, hlasatel plzeňského rozhlasu v srpnu 1968

20. srpen 2019

V roce 1968 coby hlasatel plzeňského redakce Československého rozhlasu informoval Karel Sedláček o vstupu okupačních vojsk na československé území. V listopadu 1989 pak jako první vystoupil na balkonu Melantrichu při demonstraci na Václavském náměstí. Každoroční pietní akt před budovou rozhlasu je ale pro hosta Osobnosti Plus traumatizující.

O vstupu vojsk pěti států Varšavské smlouvy na naše území se dozvěděl doma. Službu měl mít až odpoledne a o situaci ho tak informoval telefonicky kamarád. „Když jsem slyšel, co se děje, tak jsem se sebral a jel jsem ,na frontu’ – bojovat slovem, nikoli kvéry,“ vzpomíná na 21. srpen 1968 novinář Karel Sedláček.

Čtěte také

K nadšení z reforem, které okupaci předcházely, byl prý poměrně skeptický. „Myslím si, že je to trošku optický klam, kterému jsme tehdy podléhali. Mnoho lidí vědělo, že socialismus je nereformovatelný, ale říkali jsme si, že je to začátek,“ vysvětluje své pocity z období uvolnění. „Nadechli jsme se, ale dost brzy jsme vydechli,“ dodává.

Lámání charakteru

Po srpnových událostech se poměry rychle měnily. „V rozhlase byli tací, kteří velmi aktivně vystupovali proti okupačním vojskům, velmi brzy otočili a chtěli okupační vojska oslavovat,“ vzpomíná Sedláček s tím, že za takových okolností se rychle ukáže, kdo je přítel a kdo zbabělec.

Čtěte také

Z plzeňského studia Československého rozhlasu musel odejít a uplatnil se jako redaktor Svobodného slova, které o více než 20 let později jako první informovalo o událostech ze 17. listopadu. Za redakci pak promluvil z balkonu Melantrichu a ohlásil vystoupení Václava Havla.

Každoroční trauma

Srpnový pietní akt před budovou rozhlasu je pro Karla Sedláčka traumatizující: „Vystupují tam totiž bývalí soudruzi – převlečené kabáty ze Sněmovny, teď dokonce předseda vlády…“

„Je smutné, že voliči dávají pořád hlas lidem, kteří byli konfidenty StB a velmi aktivními členy KSČ. Udělat za minulostí tlustou čáru byla chyba. Především se měla zrušit komunistická strana,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Karlem Sedláčkem. Vzpomíná i na to, jaké to bylo, mluvit k mnohatisícovému davu na Václavském náměstí, nebo jestli měl v srpnu 1968 strach.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související