Prymula si může dovolit dobrodružství dělat ministra zdravotnictví a postavit se premiérovi, míní komentátor Holub

21. září 2020

Jeden z nejdéle sloužících ministrů zdravotnictví v historii samostatné České republiky Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil svou rezignaci, k níž byl mimo jiné opakovaně vyzýván opozicí. Ministrem se stal Roman Prymula (za ANO).

O definitivním odchodu Adama Vojtěcha z postu šéfa resortu zdravotnictví se v kuloárech mluvilo už asi čtrnáct dní, říká komentátor serveru Seznam Zprávy Petr Holub: „Diskutovalo se o tom, že by měl dostat možnost, aby sám svou rezignaci oznámil.“

Rozhodnutí o výměně ministra padlo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) už v pátek. Během víkendu předseda vlády věc projednal s prezidentem Milošem Zemanem, který měl odsouhlasit navrženého Vojtěchova nástupce Romana Prymulu a slíbit jeho bezprostřední uvedení do úřadu. K tomu došlo ještě v pondělí.

Nejlepší ministr zdravotnictví?

Andrej Babiš je toho názoru, že Adam Vojtěch byl nejlepším ministrem zdravotnictví v historii samostatné České republiky. „Přinesl do naší politiky slušnost. Bohužel to pro něj ale byla nevýhoda,“ shrnul na tiskové konferenci a připomněl, že v minulosti sám Vojtěcha nabádal, aby tak slušný nebyl.

Na stejnou událost ale vzpomíná v trochu jiném světle předseda poslaneckého klubu a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, podle kterého byla Vojtěchova situace tak složitá hlavně kvůli neustálým zásahům šéfa hnutí ANO.

„I při nejlepší ministrově vůli vždycky vystoupil Babiš s tím, že se mu to nelíbí a předělá to. Měl poslední slovo a rozhodoval bez ohledu na doporučení odborníků.“ Pokud tento přístup premiéra k ministrovi zdravotnictví přetrvá, situace se nezlepší, míní Bartošek, který kandiduje v nadcházejících krajských volbách.

Říkali jsme: „Pojďme to řešit společně,“ ale ze strany vlády bohužel nebyla ochota.
Jan Bartošek

A dodává, že nespokojenost jeho spolustraníků pramení zejména z odmítání spolupráce ze strany vlády. „Navrhovali jsme jako KDU-ČSL spoustu věcí, které opakovaně nebyly vyslyšeny,“ tvrdí Bartošek.

Jezdec na tygru

Nový ministr Roman Prymula má podstatně výhodnější startovní pozici než jeho předchůdce, myslí si komentátor Petr Holub.

Čtěte také

„Zatímco Vojtěch byl dosazen premiérem, za svou funkci mu vděčil a musel poslouchat, Prymula je takový jezdec na tygru, který během koronavirové krize vstoupil na hlavní linii a může si dovolit to dobrodružství dělat ministra zdravotnictví a postavit se premiérovi.“

Že nový ministr dokáže úspěšněji prosazovat odborná opatření, věří i lidovec Bartošek, který hlavní vinu za aktuální situaci přičítá premiérovi. Babiš se podle jeho slov řídí spíš tím, co si přečte na facebooku, než radami odborníků.

Lůžka máme, zásadní je personál nemocnic

Předseda vlády na tiskové konferenci označil za hlavní úkol Romana Prymuly ujmout se krizového řízení tak, aby země zvládla současný nárůst občanů nemocných s covid-19 co nejlépe.

Čtěte také

Co do počtu lůžek a ventilátorů pro potenciální vážné případy je šéf Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a člen vedení Asociace nemocnic David Feltl poměrně optimistický: „Italského scénáře bych se nebál. Počty lůžek máme, ale musí tu být i ten lékař, který se o nemocného postará.“

Právě z toho důvodu nemocnice s napětím očekávají další vývoj ve školách a školkách. Krize by totiž mohla nastat v případě, kdy by musel personál zůstat doma s dětmi, uzavírá Feltl.

Hosty byli:

Jiří Mašek, poslanec ANO, člen Výboru pro zdravotnictví

Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu a místopředseda KDU-ČSL

Petr Holub, spolupracovník Českého rozhlasu a komentátor SeznamZprávy

David Feltl, šéf Všeobecné fakultní nemocnice a člen vedení Asociace nemocnic České republiky

Hana Cabrnochová, členka předsednictva České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a výboru Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost

Jiří Černý, virolog České zemědělské univerzity v Praze

Poslechněte si celý audiozáznam speciálu.

Spustit audio

Související