První meteorit z Merkuru

8. únor 2013

Vesmírné kameny pocházející z Marsu nebo Měsíce už na Zemi máme, teď byl poprvé zkoumán meteorit pocházející pravděpodobně z Merkuru.

Nález meteoritu už dnes není ničím zvláštním. Alespoň to tak vypadá, když se podíváme na světové sbírky a množství vzorků v laboratořích. Opak je ale pravdou. Hledat meteority má stále velký význam, protože nikdy nevíte, jestli právě ten váš nález nebude výjimečný. Své zkušenosti s tím má i berlínský obchodník Stefan Ralew, který koupil meteorit z Maroka a hned poznal, že je to unikátní exemplář.

Meteorit jako obchodní artikl
Obchodování s meteority je výnosný byznys. Stačí najít na zemi ten správný kámen a můžete za něj dostat třeba desetkrát více peněz než za stejné množství zlata. Němec Stefan Ralew si dokonce za tím účelem založil firmu a ve svém berlínském sídle vykupuje meteority z celého světa. Soustředí se především na vzácné meteority, které pak prodává jak do vědeckých ústavů na výzkum, tak soukromým sběratelům.

Marocký nález
Stefan Ralew zakoupil meteorit v dubnu 2012 od prodejce v mladém pouštním městě Erfoud ve východním Maroku, které leží nedaleko alžírských hranic. Africké pouštní oblasti se pro hledání velmi hodí, protože často tmavé meteority na písečném povrchu snadno vyniknout. Vyplatí se tedy hledat a poměrně dost lidí se tím nejen v Maroku živí. Prodejce nabízel Ralewovi meteorit za poměrně vysokou cenu, protože byl přesvědčen, že pochází z Marsu. Přesněji řečeno, nešlo o jeden kus meteoritu, ale o celkem 35 úlomků o celkové hmotnosti 345 gramů. Není to nijak oslnivé číslo, ale pro vědecký výzkum to stačí.

Řez meteoritem NWA 7325 pod mikroskopem o délce 5 mm

Netradiční vzhled
Stefan Ralew meteority koupil s tím, marsovský původ je dost pochybný. Na první pohled totiž bylo vidět, že má kámen příliš zelenou barvou. Ralew tedy poslal vzorek 21 gramů do Spojených států amerických prof. Tonymu Irvingovi z Washingtonské univerzity, který je světově uznávaným expertem v oblasti meteoritů. Už první chemická analýza ukázala, že meteorit patří do zcela nové třídy tzv. achondritů, které vznikají hluboko v kůře velkých planetek nebo planet. Na Zemi už máme meteority z Měsíce, Marsu, velké planetky Vesta a dalších planetek, ale nově nalezený meteorit nepochází z žádného z těchto těles.

Meteorit z Merkuru?
Během výzkumu dostal meteorit katalogové označení Northwest Africa 7325, od té doby se používá zkratka NWA 7325. Podrobná chemická analýza ukázala, že v meteoritu překvapivě chybí větší množství železa a naopak je v něm hojně zastoupen hořčík, hliník a vápníkové křemičitany. Podobné vlastnosti má podle nejnovějších zjištění sondy MESSENGER kůra planety Merkur, i když vápníkových křemičitanů je v ní méně. Tony Irving se domnívá, že meteorit NWA 7325 pochází z hlubších vrstev kůry Merkuru a do vesmíru ho vymrštil náraz velkého tělesa do povrchu planety. Meteorit pak putoval sluneční soustavou, dokud nenarazil do naší Země. Během té doby mohl být třeba miliony let ozařován slunečním zářením, které jeho původní chemické složení přeci jen trochu pozměnilo.

Pavučinová síť mezi krátery na Merkuru dokazuje, že tělesa bombardují jeho povrch daleko větší rychlostí než na Měsíci

Definitivně potvrdit, zda meteorit NWA 7325 pochází z Merkuru, budou moci vědci asi až poté, co nějaká sonda přiveze vzorky z povrchu této planety. Zatím se žádná taková nestaví, takže si na ověření teorie počkáme ještě možná desítky let, pokud nedojde k jinému nečekanému objevu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.