Průzkumy a sázky

8. červen 2004

Známe výsledky posledních průzkumů volebních preferencí před volbami do Evropského parlamentu a také kurzy sázkových kanceláří před fotbalovým mistrovstvím Evropy. V případě volebních prognóz může výsledek ovlivnit účast - některým stranám prospěje vyšší zájem voličů, jiným naopak voličský nezájem -, zatímco u fotbalu je rizikovým faktorem kulatý míč. O favoritech ale není pochyb.

Český volič podle všech průzkumů dospěl k názoru, že evropskými záležitostmi by se v Bruselu měla zabývat naše opozice. Například společnost STEM zjistila, že strany vládní koalice mohou skončit s pouhými pěti mandáty ze čtyřiadvaceti. Pokud jde o Euro, sázkové kanceláře favorizují Francouze, náš tým se v kurzech většinou objevuje na šestém či sedmém místě. Zatímco v Londýně mají čeští fotbalisté kurz čtrnáct ku jedné, české kanceláře se shodly na vlastenečtějším kurzu deset ku jedné. Nejen voliči, kteří mají šanci vybírat z dvaatřiceti stran a hnutí, ale i sázkaři mají velkou možnost volby. Sázet lze například na to, kdo bude nejúspěšnějším střelcem mistrovství, který tým bude kopat první roh, kdo vstřelí první branku, anebo kolik bude pokutových kopů.

Sázkaři na rozdíl od voličů nemohou ovlivnit výsledek, a pokud chtějí vyhrát, nesázejí nutně na tým, kterému fandí. Je to zřejmé z vyjádření mluvčího jedné naší sázkové kanceláře, který se obává očekávaných výsledků. Kanceláře doufají v překvapení, protože vydělávají na porážkách favoritů. Sázkaři budou fotbal sledovat s napětím, podobně jako budou s napětím sledovat politici hlasování voličů. V obou případech jde totiž kromě jiného také o peníze. Sázkař trne, zda ho nezklamou fotbalisté, a politik se bojí, že zklamou voliči. Ještě že jsou zde ty kurzy a preference, aby nerozhodní mohli opisovat.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.