Průhlednost

21. říjen 2003

Rozhodnutí vlády vyhnout se z časových důvodů zdlouhavému výběrovému řízení na stíhačky pro české letectvo není dobrou zprávou. Po všem, co se kolem stíhaček dělo dosud, je zřejmé, že průhlednost tohoto kontraktu je stejně důležitá, ne-li důležitější, než samotná letadla.

Nezávislá nadnárodní organizace Transparency International, která se věnuje boji proti korupci, před nedávnem kritizovala zadávací dokumentaci na pořízení nadzvukových letounů kvůli větě, že si "zadavatel vyhrazuje právo nesdělovat uchazečům a třetím osobám metodický postup hodnocení nabídek".

Mluvčí ministerstva obrany řekl, že se jedná o standardní řešení, jehož smyslem je vyloučit přebytečné diskuse, zda rozhodnutí bylo správné. Transparency International ovšem upozorňuje, že vláda právě nejasná kritéria při veřejných zakázkách kritizuje, například ve své zprávě o korupci v České republice, a je tedy s podivem, když se zrovna u miliardové zakázky míní stejné chyby dopustit.

Pokud vláda soudí, že zajištění stíhaček spěchá, lze namítnout, že ani v boji proti korupci nemáme času nazbyt. Po mezinárodní ostudě kolem tendru, který zorganizovala vláda Miloše Zemana, by tentokrát měla vláda jasně definovat, co chce, a veřejně by se mělo vědět, co kdo nabízí, aby si nejen účastníci soutěže, ale především daňový poplatník mohl na kalkulačce ověřit, že dostala přednost nejlepší nabídka. Pouze tak lze vyloučit pochybnost, zda rozhodnutí výběrové komise neovlivnily provize jejím členům či sponzorské dary do stranických pokladen.

Pokud tento kontrakt z nějakého důvodu nelze realizovat průhledně, tedy veřejně, pak by se prostě neměl realizovat. Jednoduše proto, že stíhačky nás stejně neochrání před našim největším nepřítelem, kterým je korupce.

autor: iho
Spustit audio