Proroci písma v Montenegru

16. květen 2007
Sedmý světadíl

Mnich Nikolaj je jediným obyvatelem ostrova Moračnik ve Skadarském jezeře. Proroci písma ho navštívili na své cestě balkánskými zeměmi. Mohli se zúčastnit i procesí v Tivatu?

Nežiju tu sám, žiju tu s Bohem (z blogu Proroků písma)

"Brzy z rána jsme vyrazili na pouť po klášterech na ostrovech Skadarského jezera, které tvoří část přirozené hranice mezi Černou Horou a Albánií. Na jezeře jsou tři kláštery, každý na jednom z malinkých ostrovů, dva jsou mužské a jeden, ten uprostřed "souostroví", je ženský. Monastyr na ostrově Moračnik je nejstarší a bydlí v něm jediný mnich, Nikolaj. Maličký kostel byl zasvěcen trojruké Bohorodičce. Podle legendy malíři její ikony usekli ruku, která mu po soustředěné modlitbě přirostla zpátky. Jako dík ji pak přimaloval své patronce Svaté Marii. V domku o dvou místnostech, nalepeném na pobořenou středověkou věž, se Nikolaje Tomáš zeptal, jestli tam žije sám. 'Nežiju tu sám, žiju tu s Bohem,' odpověděl Nikolaj."

Zašlá sláva socialistického turismu (z blogu Proroků písma)

"Djordje měl pro nás na dnešek plán. Začínal nenápadně, návštěvou kláštera Svatého Archanděla Michaela na poloostrově Miholjska Prevlaka poblíž města Tivat. Velkou bránu zašlé slávy socialistického turismu, kde se evidentně dříve vybíralo vstupné, jsme skoro samozřejmě obešli, jako by spíš stála v cestě, než oslavovala to, co se nacházelo za ní. Plni očekávání jsme stoupali silnicí mezi domky, něco mezi hotelovými bungalovy a chudším sídlištěm. Ukázalo se, že v nich žili Srbové, kteří se vystěhovali z Kosova. Na konci cesty se na nízkém vrcholku objevil malý kostel a poblíž něj, za rozvalinami původního kláštera, byl shluk kamenných domů. Celé místo, ač vypadalo tak nenápadně, mělo dlouhou a dramatickou historii. Od 13. století tu stál pravoslavný klášter.

Ve válkách s Benátskou republikou v 17. století byl klášter ostřelován a zbořen, protože se předpokládalo, že tu vypukl mor. Až nedávno se ukázalo, že mniši byli otráveni arsenem. Zemřelo jich tu 70. Po několika stoletích se tu odehrál zázrak, když byly podle záhadné vůně nalezeny kosti arcibiskupa a zmasakrovaných mnichů. Rosa, která se na nich objevovala, uzdravovala všechny nemoci. Zázračné ostatky stále vydávají vůni, která se nedá k ničemu přirovnat.

Z ostrova procesí putovalo lodí do Tivatu, kde se ceremoniálně vylodilo z malé loďky hned vedle gigantické zámořské přepravní lodi. I s ostatky, arcibiskupem, mnichy a ikonami, vítáno městskými církevními autoritami."

Plavba do Tivatu

Autora projektu Proroci písma jsme tento týden zastihli na hranicích Montenegra a Albánie.

Proroci písma jsou stále na cestách. Aktuality najdete na http://proroci-pisma.blogspot.com nebo http://prophets-alphabet.blogspot.com.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.