Proměny pražského Žižkova očima Petra Čorneje

25. červen 2024

Kniha Husité na Žižkově je velmi specifická topografie a historie také specifické pražské části, která leží pod vrchem hory Vítkov, kde husitský vojevůdce Jan Žižka slavně zvítězil 14. července 1420 nad křižáckým vojskem. Autorem publikace je osoba nadmíru povolaná: historik a popularizátor historie Petr Čornej. Za svou obsáhlou a přitom čtivou knihu Jan Žižka, život a doba husitského válečníka, získal v roce 2020 cenu Magnezia litera.

A v Husitech na Žižkově Čornej obsáhle píše o postupném zastavování prázdných ploch za branami hlavního města v první polovině 19. století.

Čtěte také

Také se dozvíte, jak začal být Žižkov postupem stále silnějšího národního obrození zasvěcován husitskému odkazu a vznikající ulice i náměstí dostávala jména po husitských exponentech. Nebo jak připomínky jejich časů byly vidět na grafitech, názvech domů, nebo sochách na fasádách.

A jak se hlavní úsilí soustředilo na stavbu památníku i vztyčení Žižkovy sochy na temeni vítkovského kopce – v tom hrál podstatnou roli stavitel a pak i prvý žižkovský starosta Karel Hartig, po kterém se ostatně od nedávna jmenuje jedna ze dvou tamních hlavních tříd, dřív nesla jméno sovětského maršála Koněva.

Pocta legiím i komunistickým předákům

Postupně se pak dozvídáte, jak Žižkov poznamenávaly dějinné zvraty v podobě československé samostatnosti v roce 1918, pak německé okupace a zas převrat z února 1948.

Čtěte také

I jak se jen pomalu a komplikovaně realizoval záměr vybodování památníku, původně míněného coby pocta českým legiím v Rusku. Ale na čas počátkem 50. let minulého století proměněného po sovětském vzoru v mauzoleum prezidenta Gottwalda. Kdy už ale v těsné blízkosti konečně stála i majestátní jezdecká skulptura Jan Žižky z dílny sochaře Břetislava Kafky.

Čornejova kniha není pouze pátráním po husitských stopách, ale je řeč o čtvrti jako takové. A tak i tom, že nechybělo mnoho, a historické jádro mohlo zmizet, když tu v 70. a 80. letech 20. století probíhala asanace, naštěstí nakonec zastavená. 

Čtěte také

Takže většina Žižkova zůstala i se svými husitskými unikátnostmi zachována a vedle vítkovské dominanty má pak ještě další, podstatně jinou – vysílací věž oživenou miminky kontroverzního výtvarníka Davida Černého.  

Citace z knihy, která vyšla v roce 2023 v nakladatelství Paseka, uslyšíte i s komentáři Ondřeje Konráda v posledním předprázdninovém vydání pořadu Ex libris.

Spustit audio

Související