Profesor jako televizní hvězda

31. březen 2005

Čínské město Šanghaj, které má skoro tolik obyvatel jako Česká republika, má novou televizní hvězdu a je jí osmačtyřicetiletý profesor ekonomie z Hongongu Larry Lang, který vystupuje každý pátek večer ve 22 hodin na stanici Chinese Business Network. Donedávna šlo o nudnou stanici, která vysílala jen zprávy z burzy a firemní zpravodajství. Od té doby, co se na obrazovkách objevil tento nový formát s názvem Larry Lang live, situace se změnila.

Moderátor Lang je ve studiu sám, nezve si žádné hosty, jen klidně sedí za velkým pracovním stolem a živým způsobem přednáší. S posluchači nemluví jako na univerzitě, používá všem srozumitený jazyk a hlavně spousty zřetelných příkladů.

Nedávno, jak uvedl německý zpravodajský časopis Der Spiegel, například řekl: Představte si, že si do svého domu pozvete na úklid filipinské děvče. A když bude dům uklízený, ona vám řekne, že je dům její. Chcete, aby se u nás takové věci děly? Samozřejmě nechcete, ale přesně tak se u nás privatizuje, odpovídá si okamžitě Larry Lang. Naši bossové si za velice výhodných podmínek kupují akcie podniků, které sami řidí

Ředitelé firem se při poslechu jeho pořadu moc nebaví, protože na veřejnou kritiku nejsou vůbec zvyklí. Domácí žurnalisté bývají na tiskových konferencích upláceni: od vedoucích představitelů firem dostávají obálky s úplatky a Lang o tom o všem hovoří. Například mocnému šéfovi Li Dongshengovi, který vede elektronickou firmu VCL vyčetl, že se obohacuje na úkor státu a Gu Chujanovi, který šéfujue továrnu na výrobu ledniček Greencool, z televizní obrazovky vzkázal, že ho bude žalovat za pomluvy.

Velice často Lang hovoří o ruské privatizaci, která podle jeho mnění se změnila v tragedii: Celé hospodářství tam dnes patří jen několika oligarchům. Dodává: Výsledek mluví za všechno. Příjem na hlavu klesl a dnes tvoří jen jednu třetinu příjmů v chudém Mexiku.

Problém Ruska podle Langa spočívá v tom, že slepě převzalo západní model, aniž předem vybudovalo fungující právní systém. Lang je pro západní hospodářský systém, vystudoval ve Spojených státech a vyrostl na Tchaj-wanu a ví o čem hovoří, ale zároveň varuje otevřít volný trh, aniž jsou předem daná pevná pravidla a je vytvořen nezkorumpovatelný právní systém, který bude dohlížet na dodržování zákonů. Podle něj na takový krok bude Čína připravena nejdříve za padesát let. Říká: Kdybychom přechod k tržnímu hospodářství urychlili, zvýšil by se katastrofálně rozdíl mezi chudými a bohatými, což by vedlo k sociálním nepokojům, a tomu bychom se měli za každou cenu vyhnout.

Larry Lang tedy nebojuje ve svém televizním pořadu za demokracii, ale především za právní stát a pořádek. Každý týden připomíná komunistickým bossům, kteří jsou u moci, kdy a v čem překračují své vlastní zákony a ukauje jim, jak v mnohých provinciích se i noví šéfové chovají jako majitelé státu.

Když koncem minulého roku vláda zakázala prodej velkých státních podniků do rukou manažerů, chválil Lang tento krok a řekl, že Čína má štěstí hlavně v tom, že vláda pochopila jaká nebezpečí by taková privatizace přinesla.

Podobný televizní pořad v Číně znamená velkou změnu. Signalizuje posun ve vnímání funkce médií. Zatím se ale smí vysílat jen v Šanghaji. Existují nejspíš oprávněné obavy, že v provinciích by podobná slova mohla vyvolat nepokoje a být vykládána jako výzva k převratu. To si nepřeje ani Larry Lang, který se ve skutečnosti jmenuje Xianping.

Spustit audio