Proč mangusty rodí ve stejný den

27. prosinec 2013

Synchronizované porody některých společensky žijících savců jsou zřejmě způsobem, který má udržet naživu mláďata společensky níže postavených samiček.

Mangusta žíhaná (Mungos mungo) je malá, společensky žijící šelmička ze střední a východní Afriky. V jedné skupině bývá až dvanáct plodných samiček, které – obvykle ve stejný den - porodí mláďata do společného vrhu a společně se o ně starají. Po tom, jaký mají tyto synchronizované porody důvod, pátrali biologové z Exeterské univerzity, kteří po sedm let zkoumali jedenáct skupin mangust v Ugandě. S plodností jednotlivých samic přitom manipulovali tak, že jim injekcí podali krátkodobě působící antikoncepční prostředek.

Výsledky studie jejich naznačují, že synchronizovaný porod má snížit riziko, že starší dominantní samice zabijí mláďata svých společensky níže postavených družek. Pokud totiž dominantní samice nepřispěly do společného vrhu žádnými mláďaty, obvykle jej celý pozabíjely. Pokud v něm však byla i jejich vlastní mláďata, nechaly jej žít – pravděpodobně proto, že si nebyly zcela jisté, které mládě je právě jejich a raději neriskovaly.

Mangusta žíhaná

Jde tak o jakýsi strategický souboj: dominantní samice se hrozbou zabití mláďat (odborně infanticidy) snaží ty ostatní odradit od toho, aby měly mláďata. Níže postavené samice pak této hrozbě unikají tím, že své zabřeznutí a porod přesně synchronizují s dominantními samičkami.

Zdroje: University of Exeter, PNAS

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.