Proč mají muži hluboký hlas

23. září 2010

V komunitách současných lovců-sběračů mají muži s nízko položeným hlasem více potomků než ti, kteří hovoří fistulkou. Tento objev může vysvětlit, proč mají muži výrazně hlubší hlas než ženy.

Souvislost mezi výškou hlasu a mužskou plodností se v civilizovaných končinách s regulovanou porodností studuje velmi obtížně. Vědci z Harvard University tento problém obešli tak, že se obrátili k jednomu z posledních kmenů lovců-sběračů na světě.

Kmen Hadza žije v Tanzánii. Ženy sbírají plody a vyhrabávají jedlé kořeny, zatímco muži loví. Vědci si zaznamenali věk a počet potomků 49 mužů z tohoto kmene, které pak nechali do nahrávacího zařízení vyslovit svahilský pozdrav "hujambo".

Logo

Analýza těchto nahrávek ukázala, že průměrná výška hlasu mužů kmene Hadza je 115 hertzů. Muži, kteří mluví hlubším hlasem, mají podle statistiky více potomků. Například muži s frekvencí hlasu kolem 90 hertzů mají v průměru o dvě děti více, než muži s extrémně vysokým hlasem o frekvenci 160 hertzů.

Důvody mohou být podle článku v NewScientist dvojího druhu. Zaprvé, s hlubším hlasem souvisí vyšší hladina testosteronu, která může ovlivnit kvalitu spermií. Druhý důvod je spíše sociologický - ženy preferují muže s hlubším hlasem, který vnímají jako známku vyššího sociálního statusu. Vědci spekulují, že právě preference mužů s hlubokým hlasem během evoluce by mohla vysvětlit, proč se průměrná výška mužského a ženského hlasu tak odlišuje.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.