Proč Češi nevěří očkování? Jsou to předsudky intenzivně posilované pavědou, myslí si vědec Grubhoffer

26. květen 2020

V průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas vyšlo zajímavé číslo, a to že víc Čechů je ochotno nosit jako prevenci roušku (51 %), než se nechat naočkovat. Ředitele Biologického centra Akademie věd ČR Libora Grubhoffera to překvapuje, ale jinak, než by se zdálo.

Čtěte také

Vědecké týmy po celém světě se snaží vyvíjet účinnou vakcínu proti covidu-19. Až bude, nechalo by se jí podle průzkumu očkovat jen 49 % Čechů, naopak 43 % by ji odmítlo. „Ochota lidí nechat se případně očkovat novou koronavirovou vakcínou je ještě poměrně vysoké číslo. Realita vypadá mnohem hůř,“ komentuje průzkum vědec Grubhoffer v Interview Plus.

Přidává i čísla proočkovanosti na chřipku, kdy se tady nechává očkovat kolem 15 % lidí z rizikových skupin. U běžné populace je číslo ještě menší, a to mezi 5–10 %. „Je to něco typického pro naši zemi,… protože náš národ má velkou nedůvěru k očkovacím látkám.“ Čím to je?

„Sám si tuto otázku často pokládám. Bohužel, obávám se, že v naší zemi je rozšířená tendence věřit nejrůznějším pavědeckým přístupům. V případě vakcín se k pavědě přidává i nedůvěry v cosi cizího, co se má dostat do našeho těla. (A lidé se ptají), jestli to má mít pozitivní význam, nebo to spíš bude škodit. Jsou to předsudky velmi intenzivně posilované pavědou,“ myslí si.  

Klíčové očkování na chřipku

Náměstek ministra zdravotnictví a budoucí vládní zmocněnec pro oblast zdravotnictví Roman Prymula už teď přišel s doporučením, podle kterého by se lidé měli co nejdřív nechat očkovat proti chřipce. Ta by totiž ve spojení s případnou druhou vlnou nemoci covid-19 mohla lidem způsobit velké problémy.

Čtěte také

„Je to velmi moudré doporučení. Lze se nadít, že chřipková epidemie skutečně přijde. My jsme na ni každým rokem, pokud jde o výrobu aktuální vakcíny, připraveni… Nepochybně, pokud někdo onemocní chřipkou, tak si vytváří jakési předpolí pro případný vstup nového koronaviru. Lze se tak nadít všech těch komplikací a obtíží, které s tím souvisejí,“ tvrdí doslova.

Ředitel Biologického centra je signatářem dopisu Učené společnosti ČR, která zareagovala na prohlášení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o plánu na vývoj české vakcíny. Má stát v milionech korun a zhruba ve stejný čas oznámila Evropská komise plán na vývoj vakcíny a léku na covid-19 za 7,5 miliardy eur.

Naivita ministerského sdělení?

„Byl to nešťastný výrok a způsob, jakým se tento úmysl dostal na veřejnost. Ta nešťastnost spočívala v naivitě, s jakou byla sdělena. Protože mezi posluchači taky byli lidé, kteří mají nějaké zkušenosti s problematikou vakcín… Tuto část odborné veřejnosti to vyprovokovalo, takže jsme na to zareagovali velmi rychle. Aby to nebylo, jak se říká, další plácnutí do vody, které nebude mnoho stát, ale přesto (něco) bude – zmařená investice…, a taky ostuda s odkazem na slávu československé vakcinologie z poválečných let.“

Čtěte také

Jediná cesta, jak se dostat k účinné vakcíně, je podle Libora Grubhoffera připojit se k evropské iniciativě. „Je to jediná cesta, protože dnes máme 110 světových laboratoří světa, které pracují v různých fázích na přípravě vakcíny. Některé jsou už v druhé, třetí části klinické studie, takže ani není možné dohnat náš časový handicap,“ dodává.

Část Učené společnosti se pak s ministrem sešla. Jak schůzka vypadala a proč vznikla nová poradní komise? Jak náročné je vlastně novou vakcínu vyrobit a proč bychom měli mít tu na covid-19 nejdřív na konci roku 2021, resp. 2023? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Jana Burdy.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.