V soutěži Prix Bohemia Radio zvítězil dokument Příští stanice Hlavák. Připomeňte si

22. říjen 2023

Autorka dokumentu Ivona Remundová se jako dobrovolnice Iniciativy Hlavák vydává na pražské hlavní nádraží, na které přijíždějí váleční uprchlíci z Ukrajiny. Skrze další dvě dobrovolnice, Martinu a Martu, rozehrává příběh plný deziluze, kdy se z původního záměru pomáhat stalo něco úplně jiného. Proč dobrovolnice začaly pochybovat o tom, zda jejich práce má skutečně smysl? Poslechněte si celý dokument, který na 39. ročníku festivalu Prix Bohemia zvítězil v kategorii Dokument.

Je duben roku 2022. Na Ukrajinu před dvěma měsíci vpadla ruská armáda, statisíce lidí se musely vydat na cestu do bezpečí. Pro mnoho z nich se stalo hlavní nádraží v Praze první zastávkou na cestě.

Připravily: Ivona Remundová, Waltr Nagy
Dramaturgie: Jakub Horáček
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvuková spolupráce: Jan Plíhal
Hudba: Jan Plíhal
Premiéra: 2. 10. 2022
Poděkování: Filip Remunda a Jana Karasová

První patro historické budovy pražského Wilsonova nádraží se proměnilo v jakousi babylonskou věž, ve které vedle sebe čekají, spí, jí a strachují se Ukrajinky a Ukrajinci ze všech koutů země a spolu s nimi dobrovolníci z Prahy a okolí. Mluví spolu ukrajinsky, rusky a rusínsky, romsky, česky, anglicky, polsky nebo maďarsky.

Martina Vaníková je profesí učitelka latiny, má dvě děti a na Hlaváku pomáhá už dva měsíce. Sloužit chodí několikrát týdně, většinou po nocích, když její dva malí synové spí. Patří k těm dobrovolníkům, kteří si svou službu nosí domů a snaží se pomoct nad rámec systému.

Čtěte také

Marta Harasimowicz je historička a novinářka původem z Polska, která žije již 15 let v Praze. Na Hlaváku pracuje od samého začátku, patří k jedněm z nejzkušenějších koordinátorek Iniciativy. I když se snaží být co nejpozitivnější, co situace dovoluje, v poslední době jí už se systémovými selháními dochází trpělivost.

Všichni aktéři dokumentu společně čelí byrokratickým pastem, které jim způsobují měsíce překvapené úřady, anebo zcela nelogickým věcem, jako je například dezinfekce nádražní budovy ve čtyři hodiny ráno, ve které uprchlíci přespávali. Dobrovolnice jsou náhle konfrontovány s tím, zda místo válečným uprchlíkům spíš nepomáhají přinejmenším pochybnému systému.

Poslechněte si celý dokument v audiozáznamu.

autor: Ivona Remundová
Spustit audio

Související