Příroda a vlastnictví

5. listopad 2003

Obava, že budou dotčena vlastnická práva občanů v přírodních rezervacích, vedla většinu poslanců k odmítnutí novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Otázkou ale je, jak by přírodě tento zákon prospěl, kdyby byl schválen s pozměňovacími návrhy, které prošly druhým čtením.

Největší rozpaky mezi lidmi, kteří mají rádi přírodu, vzbudil záměr vyloučit občany a občanská sdružení z rozhodování ve správních řízeních. Český svaz ochránců přírody například upozorňoval, že pokud ze současné rozhodovací trojice podnikatel - úředník - občan vypadne poslední zmíněný, vezme za své koaliční předsevzetí o zvyšování účasti veřejnosti na rozhodování a vzroste korupce. Nepřijetí novely, ve které by bylo vyškrtnuto právo občanů vyjadřovat se k chemičkám, dolům, skládkám a dalším velkým projektům ve svém sousedství uvítalo i Hnutí Duha.

Se špinavou vodou pravda poslanci z vaničky vylili i dítě, tedy přírodní lokality, jež měly být lépe chráněny, jako například zbytky pralesů na Šumavě, Třeboňské rybníky či louky s orchidejemi v Bílých Karpatech. Ministr životního prostředí, stejně jako ekologická sdružení Arnika a Zelený kruh, pak konstatují, že nepřijetí novely zákona o ochraně přírody a krajiny připraví Českou republiku o dotace z evropských fondů a k tomu Česku hrozí sankce ve výši stovek tisíců eur denně. Z tohoto pohledu se poslancům podařil podobný kousek, jako řidiči, který včera místo jedničky zařadil v Praze zpátečku a zacouval do Vltavy. Evropským trendem není přírodu spotřebovat, ale uchovat. Náš zákonodárný sbor reprezentuje generaci, která po většinu života přírodu budovatelsky devastovala, a tak nadějí pro naše potomky je to, že česká příroda snad získá zastání alespoň v Bruselu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.