Přímá volba prezidenta nebyla dobrý krok. Potřebujeme naopak posílit premiéra, říká Jan Sokol

7. listopad 2017

O post prezidenta se bude ucházet zřejmě až dvanáct kandidátů, které zatím eviduje ministerstvo vnitra. Tři z nich posbírali podpisy občanů, šest získalo podporu zákonodárců a zbylí tři pak potřebné podpisy zatím nedoložili. Na registraci mají případní další zájemci čas do úterních 16 hodin. Rozhodnutí o registraci ministerstvo zveřejní až 24. listopadu, teprve poté bude jasné, kdo bude moci kandidovat v prvním kole prezidentské volby.

Filosofa Jana Sokola zatím relativně vysoký počet uchazečů nepřekvapuje, přímá volba k tomu totiž napomáhá. Podotýká také, že je až příliš velký rozdíl v náročnosti sběru padesáti tisíc podpisů občanů včetně čísla průkazu totožnosti oproti podpisům dvaceti poslanců, nebo deseti senátorů.


Úkolem prezidenta by mělo být dávat politický život dohromady a nezbytnou soutěživost překlenovat lidským a politickým nadhledem.Jan Sokol

On sám přímou volbu prezidenta nepovažuje za dobrý krok. „Ne snad že bych nedůvěřoval hlasu veřejnosti. Ale vede k ještě větší polarizaci ve společnosti a dále oslabuje už tak slabou vládu. Přímá volba posiluje autoritu prezidenta, potřebujeme naopak posílit pozici premiéra,“ myslí si Sokol.

„Česká veřejnost je politicky jankovitá. Neustále požadujeme nějaké změny, ale je nám celkem jedno, jaké budou. Třeba v Německu je systém vymyšlen velmi dobře, kancléř má přiměřenou rozhodovací pravomoc a nemusí se tolik obávat, že ho parlament shodí,“ uzavírá s odkazem na princip konstruktivního vyjádření nedůvěry, podle kterého se parlament musí nejdříve shodnout na kancléřově nástupci, což brání častým změnám vlád během volebního období.

autor: bum
Spustit audio