Přežijete? Lidé trochu vyměkli. Zejména chlapi, zdůrazňuje psychoterapeut

23. říjen 2022

Jsou čeští preppeři skutečně připravení přežít katastrofy, nebo je pro ně příprava na krizové scénáře spíše koníčkem? Touto otázkou se zabýval autor dokumentu Přežijete? Daniel Titl. Po koronavirových lockdownech a nedávném vypuknutí války na Ukrajině přemýšlí o tom, jestli je stát připraven postarat se o všechny obyvatele, nebo si musí každý poradit na vlastní pěst.

Příběh o hledání soběstačnosti v případě vypuknutí nečekané katastrofy je vyprávěn skrze výpovědi jednotlivých prepperů, kteří vysvětlují svůj přístup k prepperství a ukazují nám, jakým způsobem jsou na katastrofické scénáře připraveni. Kromě perspektivy samotných prepperů se dokument opírá i o pohledy psychoterapeuta a ředitele odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Čtěte také

„Lidé trochu vyměkli. Zejména chlapi. Zvýšil se jakýsi pocit úzkosti v civilizaci. Chodí za mnou chlapi v nejlepších letech úplně vydivočelí. To, že se někteří mladí uchylují k prepperství a přemýšlejí nejen o zvládnutí krizové situace, ale také jestli ji zvládnou přežít i s ostatními lidmi, je dobře,“ říká psychoterapeut Petr Beroušek.

Hledání typického obrazu českého preppera je na rozdíl od amerických vzorů trochu komplikovanější.

České prepperství se tak trochu prolíná s dlouholetou tradicí trampingu, kutilstvím a hraním si na vojáky. V žádném případě se ale nelze našim prepperům vysmívat.

Autor: Daniel Titl
Dramaturgie: Daniel Kupšovský, Terezie Jirásková
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek

Jejich koníček a vůle přežít může v krizových situacích zachránit životy nejen jim, ale i ostatním, kteří se musejí spolehnout na pomoc záchranných složek ochrany obyvatelstva.

Preppeři, kteří ušetří záchranářům čas, ho tak nepřímo věnují těm, kdo na podobné situace připraveni nejsou nebo ani být nemohou.

„My hodně sázíme na to, že existuje nějaká občanská pospolitost a sounáležitost a v případě vyhlášení evakuace spoléháme na to, že informace o těch lidech, kteří nejsou schopni se o sebe postarat z důvodu vysokého věku nebo hendikepu, se k veliteli zásahu nebo hasičům dostanou od vás,“ říká ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení ing. Miroslav Lukeš.

Proč byste se neměli smát prepperům? Dokáže se o nás stát v krizových situacích efektivně postarat? A jste vy sami připraveni na katastrofy? Poslechněte si celý dokument v audiozáznamu.

Daniel Titl

Daniel Titl

Vystudoval Filmovou Akademii Miroslava Ondříčka v Písku obor produkce. V rámci programu Erasmus absolvoval semestr na Edgehill Univesity. Své studium později zakončil titulem MgA. z dokumentární režie. Mezi jeho festivalové úspěchy patří mimo jiné zařazení snímku Co je zelený, nehoří mezi nejlepší dokumenty Noci filmových naději 2021.

autor: Daniel Titl
Spustit audio

Související