Prezidentská medaile

24. červenec 2003

Jistý Dave Thomas, zakladatel sítě rychlého občerstvení Wendy´s, včera v Americe posmrtně obdržel Prezidentskou medaili svobody. Sotva bychom se o tom kdy dozvěděli, kdyby stejné vyznamenání neudělil americký prezident George Bush junior také Václavu Havlovi. Jedná se údajně o nejvyšší americké občanské vyznamenání a Havel je prvním Čechem, který nyní může při slavnostních příležitostech nosit v klopě saka stříbrného orla. Podobně jako další z držitelů medaile svobody, jaderný fyzik Edward Teller, otec vodíkové bomby.

Stejnou cenu jako zakladatel sítě rychlého občerstvení Dave Thomas si od amerických prezidentů v minulosti neváhali převzít například Margaret Thatcherová, která proslula mimo jiné tím, že demonstrantům stěžujícím si na zimu poradila, aby nosili teplé ponožky, anebo Helmut Kohl, o kterém se později zjistilo, že při získávání sponzorských prostředků pro svou stranu porušoval zákon. Image Prezidentské medaile svobody tím ale zřejmě neutrpěla, když nyní slyšíme, že Václav Havel převzal jedno ze svých nejprestižnějších ocenění. Je-li převzetí takové ceny událostí, pak zpravodajskou senzací by bylo její odmítnutí. Kdyby Václav Havel v odůvodnění uvedl pochybnost o smyslu vodíkových bomb a řetězců rychlého občerstvení, třeba by to pro americká média byla stejně silná story, jako že v Disneyworldu na Floridě včera blesk zabil žirafu, nebo že jistý Iráčan za patnáct milionů dolarů udal syny Saddáma Husajna, které následně zlikvidovalo dvě stě amerických vojáků.

Senzace se ovšem nekonala. Václav Havel by, pravda, ještě mohl překvapit a například věnovat tu medaili Micku Jaggerovi k šedesátinám, aby byla legrace v sobotu na Letné. Stylově by k ní mohl přibalit hamburgr a bouchací kuličky.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.