Prezidente Zemane, přimluvte se za ukrajinské vězně v Rusku, vyzývá Špaček, který hladoví za Sencova

23. srpen 2018
Režisér Radim Špaček

Dvaačtyřicetiletý ukrajinský režisér Oleh Sencov by měl strávit dvacet let v ruském vězení. Zatčen byl před čtyřmi lety na Krymu a následně odsouzen za „organizaci teroristické skupiny”. Sám Sencov i jeho podporovatelé proces označují za zpolitizovaný a vykonstruovaný. Dne 14. května zahájil Oleh Sencov protestní hladovku, kterou se snaží docílit propuštění několika desítek ukrajinských politických vězňů. 

Od 21. srpna se ho rozhodli na dálku podpořit i jeho čeští kolegové. Skupina filmařů vyhlásila, že zahajuje řetěz pětidenních hladovek. Podle režiséra Radima Špačka, který je jedním z nich, počet protestních hladovějících roste. „Doufám, že se nám splní to, proč jsme to začali organizovat, tedy že to bude taková permanentní připomínka,” říká.

Hladovka je asi náš poslední pokus.
Radim Špaček

Sedláček hladovku drží právě v průběhu rozhovoru, pije jen vodu. „Když jsem se stal členem Asociace režisérů a scenáristů, tak zrovna kulminoval zájem o kauzu Oleha Sencova. Už byl odsouzen, vědělo se, že ho ruský režim chce nekompromisně zničit. Za Asociaci jsme mu napsali dopis, kde jsme mu vyjádřili podporu a zároveň výzvu, aby ho ruská spravedlnost propustila. Přes určité kanály se dopis podařilo doručit jeho sestře, která mu ho dala,” vypráví režisér.

„Na každém velkém filmovém festivalu se manifestuje, píšou se prohlášení v celoevropském kontextu, od Agnieszky Holland přes další slavné herce a scenáristy a nepomáhá to. Hladovka je asi náš poslední pokus, jak pozornost ještě nějak udržet,” vysvětluje Špaček, podle kterého je cílem českých filmařů propuštění všech šesti desítek ukrajinských vězňů.

Kontakty prezidenta Zemana

Ukrajinistka Víchová: Moc dobře víme, že Putin z humanitárních důvodů Sencova nepropustí

Fotografie Člověka v tísni, kterou organizace poutá kampaň na osvobození ukrajinského filmaře Olega Sencova

Už 101. den drží ukrajinský filmař Oleh Sencov hladovku v ruském vězení. Odpykává si totiž dvacetiletý trest za údajný extremismus a terorismus, kterého se měl dopustit po okupaci ukrajinského Krymu ruskou armádou. Podle svých blízkých je ve velmi špatném zdravotním stavu. Existuje způsob, jak docílit jeho propuštění?

Obavy, že řetězová hladovka s Moskvou nepohne, režisér má. „V prohlášení píšeme, že jde o výraz našeho zoufalství. Nevíme, co dál. Ruská politika se neřídí soucitem nebo humanitárními aspekty, pouze mocenskými zájmy. Jak víme z historie, jeden nebo několik lidí s ní nepohne. Jistý smutný pocit z toho mám, ale o to víc mi to dodává sílu k tomu, abych se připojil. Nedělat vůbec nic, to by mi přišlo úplně blbý,” podotýká Špaček.

Apelují filmaři akcí i na české politiky? „Rád bych. Hlasy českých politiků, ať už těch v českém nebo evropském parlamentu, jsou roztříštěné. Jsou tam lidé, kteří se o to zasazují do hloubky, ale i jiné protitlaky. Čeští politici se, tak jako všude, hádají mezi sebou. Nejdůležitější je, abych apeloval na prezidenta Miloše Zemana, aby využil svých kontaktů v ruské politice a přimluvil se za osud nejen Oleha Sencova, ale i ostatních vězněných ukrajinských občanů,” odpovídá režisér. 

autoři: Jan Bumba , vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.