Čeští režiséři zahajují hladovku na podporu Sencova. Tlak je značný, ale bezúspěšný, hodnotí novinář

21. srpen 2018

Sto dní drží hladovku ukrajinský filmový režisér Oleh Sencov, který si v ruské věznici odpykává dvacetiletý trest za terorismus. Obvinění odmítá jako vykonstruované a požaduje propuštění dalších 64 Ukrajinců.

„Je velmi slabý, špatně slyší, má nízký tlak,“ zprostředkovává svědectví Sencovova advokáta o režisérově zdravotním stavu redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup. Zdůrazňuje ale, že informace je z minulého týdne, aktuální nejsou k dispozici.

Podle ruských úřadů je ovšem Sencovův stav stabilizovaný a není prý důvod ke znepokojení.

Oni říkají, že je to člověk odsouzený za terorismus – který spočíval v tom, že někdo podpálil dvoje dveře kanceláří prokremelských organizací. Je to naše suverénní právo a nikdo nám do toho nemá co mluvit.
Ondřej Soukup o postoji ruských představitelů

Soukup připomíná, že Evropský soud pro lidská práva požádal, aby byl Sencov převezen do nemocnice v krymském Simferopolu.

„On sám ale v jednom dopise své sestře napsal, že si myslí, že by ten převoz nepřežil. A prý ani není jisté, že by to tam bylo lepší než u pobřeží Bílého moře za polárním kruhem,“ uvádí Soukup.

Mezinárodní podpora

Pětice českých filmařů ve středu zahajuje řetězovou pětidenní hladovku na Sencovovu podporu. Počátkem července o jeho propuštění v dopise adresovaném Kremlu žádala i skupina českých senátorů.

Čtěte takéMatka Olega Sencova prosí Putina: Smilujte se, Vladimire Vladimiroviči! Neničte mu život

„Mezinárodní tlak je od samotného začátku. Když si ruští vyšetřovatelé vybírali, koho by ‚jmenovali‘ šéfem té údajné teroristické skupiny, tak si vybrali Sencova proto, že byl na Krymu známý jako režisér, a to se jim teď vrací. Byl známý nejen na Krymu, ale i ve filmařských kruzích,“ uvádí Soukup.

Petici na Sencovovo propuštění tak podepsali například i režiséři Wim Wenders, Pedro Almodóvar nebo Agniezska Hollandová a o případu hovoří i francouzský prezident Emmanuel Macron nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Žádost o milost Sencovovy matky Kreml odmítl s tím, že o ni musí požádat on sám. Soukup ale připomíná případ ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, u níž toto nutné nebylo. „Ukrajina nabízí nejrůznější varianty výměny za ruské vojáky nebo různé proruské aktivisty, kteří jsou v ukrajinských vězeních. Zatím se neděje nic,“ uzavírá novinář.

Sencov byl odsouzen před třemi lety na 20 let vězení za podezření z terorismu na Krymu. Obvinění odmítá jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Hladovku drží za propuštění dalších 64 Ukrajinců. Podle zpráv z jeho okolí je Sencov ve vězení na Sibiři v úplné informační blokádě a jeho stav se zhoršuje. Kreml na žádosti z různých zemí, mezinárodních institucí i přímluvy světových politiků za Sencovovo propuštění nereaguje.

Spustit audio

Související