Preparát proti rakovině prsu od českých vědců donutí nádorové buňky k sebevraždě

20. leden 2017

Čeští vědci jsou blízko objevení léku nejen na rakovinu prsu. Po čtyřech letech výzkumu vyvinuli látku, která umí přinutit rakovinné buňky, aby se samy zničily. Přípravek s názvem MitoTam úspěšně prošel laboratorními a preklinickými zkouškami, a už letos by měly začít testy na lidech.

„Modifikací stávajícího preparátu Tamoxifen jsme rozšířili spektrum účinků, která tato nová látka má,“ uvedla v Magazínu Leonardo spoluautorka výzkumu Kateřina Rohlenová z Biotechnologického ústavu Akademie věd České republiky, který sídlí v centru BIOCEV.

Nová látka je velice účinná na buňky nádoru prsu, které se vyznačují vysokou hladinou onkoproteinu HER2.

„Rakovina prsu je extrémně variabilní a heterogenní. V následných testech se ukáže, pro jaký subtyp rakoviny prsu bude naše látka nejvhodnější, ale pro začátek je možné testovat těchto subtypů více, protože z hlediska mechanismu je možné, že účinek bude na HER2 pozitivní typy rakoviny, ale i na další,“ vysvětlila vědkyně.

Jaký je mechanismus účinků nového preparátu? „Naše nová látka MitoTam působí hlavně přes efekt na mitochondrie buněk. Hlavním důvodem, proč rakovinná buňka umírá, je to, že MitoTam v její mitochondrii způsobí produkci takzvaných reaktivních kyslíkových radikálů.“


„MitoTam v mitochondrii rakovinné buňky způsobí produkci takzvaných reaktivních kyslíkových radikálů. Ty způsobují oxidaci buňky a oxidaci buněčných proteinů, čímž se mění jejich vlastnosti, proteiny nemohou plnit funkce, které normálně mají plnit, a to je stav, který buňka pozná. Normální buňka má pro takové situace program, který se jmenuje programovaná buněčná smrt, který spustí tzv. apoptózu, laicky sebevraždu buňky.“

„Preparát může působit i na jiné buňky v těle než jen rakovinné, ale normální buňky mají daleko silnější antioxidační ochranu, takže jsou schopné se s vyprodukovanými radikály snáze vyrovnat, zatímco rakovinná buňka se ocitá v tu chvíli na kraji útesu, a stačí malinko pro to, aby zemřela,“ popsala fungování nové látky Rohlenová.

Proto je třeba také v první fázi klinického testu (jedná se o preklinickou zkoušku, lék zatím není veřejně v prodeji, pozn. red.) zjistit jednak nežádoucí účinky a nastavit přesně dávku, která je dostatečně vysoká, aby byla účinná, ale nemá ještě nepřijatelné nežádoucí účinky.

„Tato testovací fáze na člověku je ve stadiu plánování, proběhnout by měla v první polovině roku 2017. Dobu, kdy bude preparát k dispozici pacientům, jde jen velmi těžko odhadnout,“ upozornila odbornice.

Nežádoucí účinky v MitoTamu v podstatě odpovídaly těm, které má Tamoxifen. „To je poměrně dobrá zpráva, protože Tamoxifen je běžně používám v praxi, ženy ho berou i mnoho let a jeho nežádoucí účinky jsou tolerovatelné.“

„Obecně platí u rakoviny, že pakliže začnete s léčbou brzy, máte mnohem větší šanci se vyléčit, protože rakovinové bujení není v takové fázi, aby s ním nešlo už nic dělat. Pro rakovinu prsu i jiné rakoviny je hrozně důležitá prevence. Pakliže je nádor v začátcích, je mnohem větší šance, že se pacient vyléčí,“ zdůraznila nezbytnost prevence Kateřina Rohlenová.

Spustit audio