Přemysl Čech: Třikrát a dost! aneb Comeback Václava Fischera

15. únor 2014

Nezničitelný podnikatel v cestovním ruchu Václav Fischer se zase jednou trefil. Oznámil další – v pořadí už třetí – vstup na český trh. Analytici z oboru spočítali, že před jeho comebackem u nás působilo 1499 cestovních kanceláří, takže mu patří pomyslná hezká patnáctistá příčka.

Cožpak o to, na starty podnikání byl Václav Fischer vždy přeborník. První cestovku Fischer Reisen rozjel hezky zostra po emigraci do Německa v roce 1980 a než konkurence jeho nástup zachytila, patřil k největším německým přepravcům lidí na dovolené. – Podobně dravě vstoupil počátkem 90. let na český trh a média jej dokonce ocenila jako toho, kdo naučil Čechy na dovolenou létat.

Tahle éra Fischerova podnikání byl jeden velký mejdan. Natáčely se propagační videokazety a nejedna zpěvačka vděčí podnikateli za prodloužení nebo znovunastartování kariéry. Pro klienty vydával nákladný časopis, světlo světa spatřila móda Fischer Collection a jeho každoroční vítání léta patřilo mezi nejvelkolepější a taky nejnákladnější oslavy v Praze.

Pak nastal čas platit účty a poměr mezi má dáti – dal, nějak nevycházel. Fischer prodal licenci na užívání své německé cestovní kanceláře a vzepjal se k ještě jednomu riskantnímu kroku – nakoupil dva Boeingy 737. Tím se ale finanční nůžky začaly rozevírat ještě víc a rychleji.

Od roku 2002 už byly nezvladatelné a cestovní kancelář převzala finanční skupina KKCG Karla Komárka. Deklarovaná idylka vzájemné podpory obou podnikatelů vydržela jen přes první tiskovou konferenci a spory obou pánů trvají dodnes.

A podobně neslavně dopadlo další Fischerovo angažmá v cestovní kanceláři Tomi Tour, které podle svých slov jen propůjčil tvář. Těžko říct jestli tvář nebo špatné hospodaření dovedlo i tuto firmu ke krachu. V zahraničí nechala na 3400 rekreantů a dalších skoro 15.000 už mělo zájezd koupený. Pojišťovna se prohnula a Václav Fischer odmlčel.

Teď tedy k nám natahuje ruku s dovolenkovými vouchery z Německa. Při předání své CK Fischer Karlu Komárkovi se totiž zavázal zhruba v tom smyslu, že na území Česka další cestovku nerozjede. Zároveň od roku 2000 může opět používat název své původní německé Fischer Reisen.

Českým dovolenkářům nabízí odlety výhradně z německých a rakouských letišť. Takových cestovatelů u nás vloni nebylo málo – celých 160.000. Pokud by Fischer přišel se zajímavou cenovou nabídkou, může část této klientely odchytit. Tedy pokud mu – už potřetí – uvěří.

Václav Fischer má ale v rukávu ještě jedno eso. Začátkem ledna vyhrál u Vrchního soudu v Praze spor o vlastnictví oněch dvou Boeingů, které skončily před lety v dražbě. Podle soudu ale do konkurzní podstaty nepatřily.

Teď je na tahu Fischer. Zatím nechce spor moc komentovat, jen naznačuje, že částka 334 milionů korun, kterou by podle médií mohl vymáhat po českém státu, by mohla být i desetkrát vyšší. A pak by vlastně ani tak nezáleželo na tom, kolik Čechů by za středomořským sluncem odvezl!

autor: Přemysl Čech
Spustit audio