Předvolební Washington očima Jana Bumby: Jak snadné je vsadit na špatného koně

1. listopad 2016

V těchto dnech najdete v USA učitele podporující Hillary Clintonovou, ale žádného akademika, který by vyloženě podporoval Donalda Trumpa. Také mnoho těch, kteří se zatím nerozhodli, koho zvolí. A celé tohle dění sleduje přímo na místě náš moderátor Jan Bumba.

Volby amerického prezidenta jsou složitá záležitost. Stovky milionů lidí pověřují své zástupce v jednotlivých státech, aby „za ně“ hlasovali pro jednoho z kandidátů. Kdo vyhraje v jednom státě, získává všechny volitele. Proto je taková pozornost upřena na tzv. swing states, ve kterých není předem jisté, kdo vyhraje. Každopádně cena pro vítěze je jasná: pobyt v tomto domku v centru Washingtonu.

Bílý dům

Letos je kampaň před volbami v mnoha ohledech unikátní. I lidé, kteří se americkou politikou zabývají dlouhá léta, říkají, že ještě nikdy se nedostal tak daleko kandidát jako je Donald Trump. Muž, který zpochybňuje desítky či spíše stovky let zažitý systém. Mnozí novináři, jako třeba Glenn Thrush ze serveru Politico, jsou přesvědčeni, že už je předem rozhodnuto, a Bílému domu bude šéfovat žena.

Hillary Clintonová ovšem nemá důvěru zdaleka všech žen v USA. Donaldu Trumpovi se dostává významné podpory od účastnic jeho mítinků. Jiné ženy se ale nijak nerozpakují zveřejnit své odlišné politické preference. Jako třeba Roxie:

Roxie

A když jsme u těch nálepek na autech – i na nich se dá sledovat, jak zapeklitá věc je politika. A jak snadné je vsadit na špatného koně. Třeba i opakovaně.

auto stare volby

Pro ženu, která se může stát první prezidentkou, jsou připraveni hlasovat i mnozí učitelé všech úrovní vzdělávání. V akademické sféře je poměrně obtížné najít podporovatele Donalda Trumpa. Kantoři se tak stávají součástí establishmentu a elit, proti kterým republikánský kandidát vystupuje.

učitelé pro hillary

Doba je vypjatá, emoce planou. A jako obvykle se nejvíce vyplatí v podobné situaci sáhnout k humoru. Pan Russel to ví. Program má. Prezentuje se jako smysluplná volba do nesmyslného světa. Jeho cílem je učinit Ameriku znovu duševně zdravou. A zdůrazňuje, že nechce peníze – ty byste měli dát na charitu.

sane again

Předvolební bouře každopádně neubírají lidem na vlastenectví. Slavná vlajka s hvězdami a pruhy visí třeba na jeřábech, v národních barvách může být vyvedená i míchačka na cement. A už od 19. století nosí na kůži i symboly obou hlavních stran - republikánský slon a demokratický osel.

Zvířátka
autor: bum
Spustit audio