Pražské povstání: skutečnost a ideologie

5. květen 2013

Spontánní lidové vystoupení na konci druhé světové války, pomoc Ruské osvobozenecké armády generála Andreje Vlasova, otazníky kolem americké pomoci a odchod německých jednotek dojednaný Českou národní radou, a také dlouhodobě zamlčená a pokřivená historie - to vše je spojeno s květnovým povstáním v Praze v roce 1945.

Složitá situace závěrečného rozkladu nacistické mašinerie i vzrůstající nedůvěry mezi členy protihitlerovské koalice. Snahy komunistů zmocnit se všeho a demokratů udržet aspoň něco. Vzrůstající chaos na územích dosud kontrolovaných říšskými vojsky. A touha po svobodě těch, kteří už nechtějí žít pod nacistickou knutou ani ideologii.

V pořadu mimo jiné uslyšíte: Volání o pomoc v češtině, angličtině i ruštině; věcně informativní i vypjatě emocionální projevy a hlášení povstaleckého rozhlasu. optimistické i burcující (leckdy bezmocně) relace londýnského rozhlasu i výhružný tón rozhlasového vysílání, které v květnových dnech vznikalo pod nacistickou kontrolou.

A také - z mnoha následně ideologicky pokřivených zpracování - rozhovor s Valentinem Černovem, členem posádky sovětského tanku 23, velmi pozoruhodný rozhovor se sovětským maršálem Koněvem, který výročí květnového povstání využil k tomu, aby Československému rozhlasu (o osmnáct let později) poskytl rozhovor, ve kterém velmi svérázným způsobem hodnotí druhou světovou válku i těsně následující válku studenou. V závěru pak část záznamu z vysílání pro školy z počátku šedesátých let, které se týkalo přímo událostí v povstaleckém rozhlase.

Pořad Pražské povstání: skutečnost a ideologie uslyšíte v cyklu Archiv plus v neděli 5. května v 16:10

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio