Pravděpodobnější je, že člověk nakazí svého mazlíčka než naopak

27. květen 2021

Mohou se koronavirem SARS-CoV-2 nakazit i domácí zvířata a dál ho přenášet na člověka? A jak poznat, že je pes nebo kočka pozitivní? Odpovědi nabídne Koronafokus s Evou Kézrovou.

Je možné covid-19 chytit od domácího mazlíčka?

Častěji je to obráceně, kdy se zvířata nakazí od člověka. Výhodu mají majitelé psů, protože zatím nebylo potvrzeno, že by pes nakazil jiného psa, natož pak člověka. Replikují jen velmi malé množství viru.

Čtěte také

Jiné je to u koček, které jsou ke covidu-19 náchylnější a mohou jej i přenášet. Pravděpodobnost přenosu na člověka je vyšší také proto, že lidé mají s kočkami většinou bližší tělesný kontakt než se psy.

Vedoucí Oddělení epizootologie brněnské Veterinární univerzity Petr Lány vysvětluje, že rozpoznat u domácího mazlíčka tuto nemoc není jednoduché. „Protože bez laboratorního vyšetření nelze rozlišit infekci covidem od jiných respiračních infekcí.“

Jak postupovat při podezření, že má pes nebo kočka covid?

Postup je stejný jako u lidí. Pokud máme podezření, že by náš mazlíček mohl mít covid-19, je dobré zavolat veterináři a domluvit se s ním na případném vyšetření.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Vzhledem k tomu, že zvířatům nemoc většinou nezpůsobuje větší potíže, stačí je jen „držet v karanténě“ a nevystavovat je 14 dní kontaktu s jinými lidmi.

A co další domácí zvířata?

Zvířata, která se chovají v klecích nebo kotcích, se s největší pravděpodobností nenakazí jinak, než přímo od majitele. Opačně k tomu patrně nedojde.

Čtěte také

Navíc je prokázáno, že reakce na koronavirus SARS-CoV-2 se různí podle druhu. Například drůbež se vůbec nenakazí, hospodářská zvířata jako kráva, koza nebo králík se sice nakazit mohou, neprodukují ale virus dál a tudíž ho nepřenášejí.

U psa je produkce viru minimální, naproti tomu u fretky, norka, psíka mývalovitého a také u křečka je to stejné jako u kočky. Šíří vir a zároveň si vytvářejí protilátky. Totéž platí u opic nebo lvů a tygrů, jak se už ostatně přesvědčily některé zoologické zahrady.

Existují nějaké speciální testy pro zvířata?

Testuje se stejně jako u lidí. A právě to je důvod, proč je tak těžké bezpříznakový covid-19 u zvířat diagnostikovat. Odběr vzorku z nosohltanu u kočky nebo fretky je bez anestezie velká výzva. „A uspání je poměrně dost velký zásah do integrity zvířete,“ upozorňuje Lány.

Zvířata se prostě s covidem vypořádají lépe než lidé, problém to byl jen na kožešinových farmách, kde vzhledem k množství norků docházelo k drobným mutacím a především k přenosu zpět na člověka. Proto byly tyto farmy v Dánsku a Nizozemsku preventivně vybity.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související