Nechte se očkovat i po prodělání covidu, doporučují odborníci. Slibují vyšší ochranu před mutacemi koronaviru

25. květen 2021

Jaké lhůty by měl znát člověk, který prodělal covid-19, nebo se už nechal očkovat? Jaká další pravidla nově platí a proč došlo ke změnám? Odpovědi nabídne Koronafokus se Zuzanou Machálkovou.

Proč se lhůta po prodělání covidu-19 prodloužila?

Dosavadních 90 dní bylo ministerstvem zdravotnictví uznáno jako období, kdy je člověk před další nákazou v bezpečí.

Čtěte také

Po prodělání onemocnění je totiž obvykle chráněný protilátkami a buněčnou imunitou. Už dřív ale vědci a lékaři upozorňovali, že jde o velmi opatrný odhad a doba je ve skutečnosti mnohem delší.

To teď uznal i končící šéf resortu zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) a lhůtu prodloužil na 180 dní od prvního pozitivního testu. Kdo už tedy covid-19 prodělal, stačí mu prokázat, že neuplynulo víc než šest měsíců a nemusí se pravidelně testovat.

Jak prokázat prodělané onemocnění?

V případě, že hygienická stanice pacientovi poslala e-mail nebo SMS s pozitivním výsledkem, stačí mít při sobě tuto zprávu. O potvrzení je pak možné požádat také praktického lékaře. Ostatně, dodatečné potvrzení od praktika může případně požadovat kontrolní orgán.

Můžete kombinovat očkování proti covidu-19 s dalšími vakcínami?

V případě, že se chce někdo nechat očkovat i proti jiným onemocněním, měl by počkat dva týdny před vakcínou proti covidu a pak i dva týdny po ní.

Povinnosti prokazovat se negativním testem se lidé po příslušném očkování vyhnou v případě, že od první dávky uplynuly tři týdny. I nadále ale platí nutnost absolvovat druhou dávku vakcíny, a to nejpozději 90 dní od první.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

U jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson odpadá nutnost prokazovat se negativním antigenním testem dva týdny po naočkování.

Je to stejné i v zahraničí?

Pokud někdo dostal první dávku vakcíny proti koronaviru může po třech týdnech cestovat do okolních zemí, bez toho, aby se musel prokazovat negativním testem, nebo musel jít do karantény.

Musíte se očkovat i po prodělaném covidu?

Možnost registrovat se k očkování platí i u lidí, kteří onemocněním prošli. V takovém případě se doporučuje podstoupit vakcinaci 90 dnů po nemoci. Dřív to registrační systém ani neumožní.

Odborníci jednoznačné doporučují, aby se nechali naočkovat, a to hlavně kvůli vyšší ochraně proti novým mutacím i variantám covidu. Účinnost vakcíny by pak měla být minimálně devět měsíců.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související