Prachsprostá obyčejná politická špionáž

30. leden 2016

Návrat komunistického rozvědčíka, škola normalizační propagandy, drby, udání a píseň navíc. To vše v pořadu Archiv Plus.

29. ledna 1976 proběhla v Praze tisková konference, na které byla přítomna řada novinářů včetně zahraničních. Tiskovce předcházela zpráva ČTK o návratu československého rozvědčíka působícího v rozhlasové stanici Svobodná Evropa zpět do vlasti. Jeho jméno však zpráva neuváděla. Veřejnost se ho dozvěděla až prostřednictvím zmíněné tiskové konference.

Hlasatel Československého rozhlasu v Brně Pavel Minařík (krycí jména Ulyxes a Pley) byl vysazen na podzim roku 1968 v rámci posrpnové emigrační vlny. Podařilo se mu proniknout do rozhlasové stanice Svobodná Evropa, kde až téměř do svého návratu pracoval jako hlasatel. I svými nadřízenými byl hodnocen rozporuplně, protože sice dodával velké množství materiálů, ale měl problém rozeznat podstatné od podružného.

Z vlastní iniciativy navrhoval nejrůznější útoky proti budově RFE v Mnichově. Za dobu svého špionážního působení navštívil třikrát tajně Československo.

Součástí předem připravené diskreditační kampaně proti Svobodné Evropě (nesla krycí název Infekce) "spuštěné" Minaříkovým návratem byly články v novinách a časopisech, rozhlasové i televizní pořady, poměrně rychle vydaná brožura i nejrůznější besedy.

Dnešní poslech dobových propagandistických pořadů s jeho promluvami působí ovšem často - samozřejmě nechtěně - zmateně či komicky.

V pořadu uslyšíte ukázky z navrátilecké tiskové konference a různých propagandistických pořadů vysílaných Československým rozhlasem - hovořit bude převážně sám Pavel Minařík, ale slovo dostane i jeho polský protějšek, kapitán Czechowicz. Zazní i ukázky z dobové propagandistické písně Dopis Svobodné Evropě, která byla kapitánu Minaříkovi věnována.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio