Povolení mezd v eurech? Ani ryba, ani rak. Bude to dlouhá a nákladná cesta, domnívá se ekonom Dvořák

30. květen 2024

Česko stále častěji koketuje s eurem. K jeho co nejrychlejšímu přijetí dlouhodobě vyzývá český byznys a u politiků našel oporu v prezidentovi Petru Pavlovi a také u hnutí Starostů a nezávislých. Ti se snaží pro co nejrychlejší přijetí jednotné evropské měny udělat co nejvíce. Jak moc se euro už nyní v Česku zabydluje? V pořadu Řečí peněz odpovídá rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák.

Prezident Petr Pavel připomněl politikům svou výzvu k co nejrychlejšímu přijetí jednotné evropské měny.

Zásadním argumentem je podle něj charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Na konferenci ReVize Česka dodal, že už nyní je naše prosperita s eurozónou výrazně provázána.

Čtěte také

„Jsme svědky toho, že význam eura se u nás zvýšil v souvislosti s vysokou inflací. Řada firem čerpala úvěr v eurech, protože to pro ně bylo úrokově výhodnější. Nárůst byl velmi významný. Mohlo to i oslabovat měnovou politiku,“ popisuje vzrůstající důležitost eura v české ekonomice Dvořák.

Celá opozice, premiér Petr Fiala i většina jeho vlády ale nevidí důvod, proč by nyní měli podnikat rozhodné kroky směrem k nové měně. Nesplňujeme podle nich totiž ani potřebné podmínky.

„Formální překážkou byla cenová stabilita. V letošním roce už bychom se ale měli dostat na míru inflace, kdy budeme splňovat maastrichtská kritéria. Pak nejsme součástí ERM II systému, ale to není kvůli nedostatečně stabilnímu kurzu. V letošním roce bychom kritéria plnit už měli,“ předpokládá ekonom.

Mzdy v eurech

Přestože vláda Petra Fialy termín pro přistoupení k eurozóně s největší pravděpodobností nestanoví, pro příchod evropské měny do Česka už udělala a dělá mnohé.

Od nového roku mají tuzemské firmy možnost v eurech vést účetnictví a chystaná novela zákoníku práce připouští, že část zaměstnanců by v nich mohla dostávat i mzdu. Má jít o lidi, kteří třeba mají v zahraničí rodinu, pracují jako pendleři, jsou cizinci nebo mají jiné prokazatelné vazby k cizímu státu.

Čtěte také

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) navrhuje, aby firmy mohly vyplácet mzdy v eurech všem zaměstnancům. Proti tomu je ale zásadně Česká národní banka. Bojí se totiž, že by její politika, která je aktuálně postavená na vysokých úrokových sazbách, nemusela fungovat.

„Tento způsob, kdy budeme dělat postupné malé kroky, by možná měl výhodu, že bychom se zbavili fatálního finálního rozhodnutí o tom, jestli euro ano, nebo ne. Problém je ale v tom, že tato cesta bude poměrně dlouhá a i nákladná,“ varuje Dvořák.

I když by se tímto způsobem vyvinul tlak na obchodníky a jednotná evropská měna by se pravděpodobně v Česku výrazně rozšířila do všech oblastí ekonomiky, základní otázku by to podle ekonoma nevyřešilo.

„Je to cesta: ‚ani ryba, ani rak‘. Nevýhody pro přijetí i nepřijetí eura se budou spíše znásobovat. Z politického hlediska to vidím jako alibistické řešení. Z ekonomického hlediska to není šťastné,“ uzavírá ekonom.

Je změna důchodového systému opravdu tak urgentní, jak tvrdí vláda? A má program dostupného bydlení potenciál být výrazným hybatelem trhu s nájemním bydlením? Poslechněte si celý pořad, který moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související