Čína není férový konkurent. Elektromobily vyváží za ceny, které neodpovídají skutečným nákladům, míní ekonom Švejnar

23. květen 2024

USA rozhodly, že zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent. Narostou také na dovoz počítačových mikročipů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku a dalších položek. Bidenova administrativa tak reaguje na čínskou strategii, kdy zaplavuje globální trh levným zbožím, jehož ceny drží uměle nízko. Bude Evropa USA následovat? V pořadu Řečí peněz odpovídá ekonom Jan Švejnar, profesor na Kolumbijské univerzitě a zakladatel CERGE-EI.

Je motivace Bidenovy administrativy spíše politická než ekonomická?

Základ je ekonomický, ale načasování politické. Biden to dokonce oznámil, když navštívil Michigan, což je automobilový stát. Jsou tam dělníci, kteří se obávají budoucnosti. Jak načasování, tak i toto místo je zcela dobře promyšlený politický tah.

Čtěte také

Je to start globální obchodní války? Čína už dopředu deklarovala, že na to bude reagovat.

Čína na to reagovala i za Donalda Trumpa, když ustanovil první tarify. USA mají výhodu, že dovážejí z Číny víc věcí, než Čína dováží z Ameriky. Efekt je tak nesymetrický.

Bude otázkou, jestli se to eskaluje, nebo ne. I kdyby byl Biden znovu zvolen, tak to může zcela změnit politiku, kterou v této oblasti vede.

Evropa zvažuje podobné opatření, že by zavedla cla na čínská auta a čínské dovozy. Může si Evropa v době, kdy hledá svoji konkurenceschopnost, dovolit obchodní válku s Čínou?

Bude to zase politická otázka, do jaké míry je Evropa ochotná vystavit svůj průmysl tvrdé konkurenci s Čínou. Čína opravdu není férová konkurence, jelikož má pro tento průmysl velké dotace. Vyváží za ceny, které nevyjadřují celkové náklady.

Takže něco jako uhlíková daň, aby se zároveň naplnil Green Deal, je správnou cestou?

Ano, něco takového by dávalo smysl.

Čtěte také

Blíží se doba, kdy si bude Evropa muset v tomto globálním souboji vybrat, zda se postaví na stranu Spojených států, anebo na stranu Číny?

Je to širší věc. Evropa a Amerika mají společnou kulturu, civilizaci, politický systém, který zastávají, hodnoty. V tomto smyslu by bylo optimální, kdyby všichni obchodovali se všemi – v mírovém soužití.

Jestliže dojde k politické a popřípadě i vojenské konfrontaci, tak Evropa a Amerika nemají na výběr a musí zůstat spolu.

Jan Švejnar

Kde jsou kořeny zaostávání Evropy vůči USA? A jaká je debata ohledně reformy penzí? Poslechněte si celý pořad, který moderuje Václav Pešička, v audiozáznamu.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související