Povinné očkování před soudy obstojí. Zájem státu ochránit zdraví má přednost, říká ústavní právník Preuss

7. prosinec 2021

Do konce týdne vyjde ve sbírce zákonů vyhláška, která doplní zákon o ochraně veřejného zdraví o povinném očkování vybraných skupin obyvatel proti covidu-19. Povinnost bude platit od příštího roku a vztahovat se má na pracovníky sociálních služeb, vojáky, složky integrovaného záchranného systému i budoucí zdravotníky a zaměstnance sociálních služeb. Plošně se budou muset naočkovat také lidé starší 60 let.

Místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Julius Špičák (ANO) považuje povinné očkování za správný krok. Upozorňuje, že oficiální statistiky Světové zdravotnické organizace přisuzují Česku jen velmi nízkou proočkovanost kolem 60 procent. Vláda už přitom podle poslance vyčerpala všechny možnosti, jak počet naočkovaných zvýšit.

Jít cestou vyhlášky je legislativně špatně.
Marek Výborný

„Domnívám se, že to nakonec příští vláda nezruší. Šla by totiž proti názorům většiny skutečných odborníků,“ komentuje kritické hlasy z řad představitelů budoucí koaliční vlády. Špičák dodává, že státy na západ a na jih od nás o podobném povinném očkování také vážně uvažují. Nevidí tak důvod, proč nejít stejným směrem.

Čtěte také

Člen pětikoaličního AntiCovid týmu Marek Výborný (KDU-ČSL) má ale obavy ze společenských dopadů. Už teď se lidé dělí na očkované a neočkované, tímto krokem se podle něj příkopy jen prohloubí.

„Navíc jsme přesvědčeni, že jít cestou vyhlášky je legislativně špatně,“ říká Výborný a připomíná případy, kdy Nejvyšší správní soud zrušil některá protiepidemická opatření dosluhující vlády, a to na základě nedostatečné legislativní připravenosti.

Vyhláška právně obstojí

Tyto výhrady nesdílí Ondřej Preuss z Katedry ústavního práva při Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Vyhláška by podle něj měla obstát, a to i bez precizního zdůvodnění.

„Rozhodnutí jak Ústavního soudu, tak mezinárodních soudů jsou taková, že obstojí. Jde o obecnou očkovací povinnost, tedy legitimní zájem státu a společnosti chránit zdraví, což má přednost před konkrétními výhradami jednotlivců.“

Hosty byli:
Julius Špičák, ANO, místopředseda Výboru pro zdravotnictví
Marek Výborný, KDU-ČSL, člen AntiCovid týmu
Ondřej Preuss, Katedra ústavního práva při Právnické fakultě Univerzity Karlovy
Vojtěch Bednář, firemní sociolog

Jako problematické pak Marek Výborný vnímá i sankcionování lidí, kteří tuto povinnost nedodrží.

„Krajské hygienické stanice už nyní nestíhají. Teď by měly ještě hlídat, jestli se 20 procent občanů – kteří se naprosto nesmyslně odmítají naočkovat – už nechalo, nebo nenechalo očkovat. A jestli chodí, nebo nechodí po ulicích,“ uvažuje.

Zřejmě budoucí ministr sociálních věcí Výborný pak má za to, že stát by se měl namísto zavádění povinné vakcinace zaměřit na rezervy v prezentaci přínosů očkování a nabízet konkrétní termíny všem, kteří se zatím nenaočkovali.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

Související