Povinná výuka Bible v amerických školách? Může to být protiústavní, hodnotí religionista

8. září 2024

Nejvyšší představitel školství v Oklahomě Ryan Walters nařídil státním školám, aby začaly zařazovat do výuky Bibli. Novinka se má vztahovat na všechny žáky veřejných škol ve věku od 11 do 18 let. „Tendence upravit výuku s ohledem na Bibli se ve Spojených státech objevovaly už dřív,“ vysvětluje David Václavík z Ústavu religionistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

„Hlavně po 1. světové válce proběhlo několik střetů, které s tím byly spojené, ale vždy narazily na odpůrce. Ti taková nařízení totiž označují za porušení prvního dodatku americké ústavy,“ doplňuje religionista v debatě Vertikály.

Čtěte také

Ředitel institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Soukup upozorňuje, že pro další příklady nemusíme chodit až do Spojených států, ale podobné se dělo ne tak dávno i v Polsku.

„Polsko hned v 90. letech vrátilo náboženství do státních škol, kde to stát mohl nařídit. Po letech v sovětském bloku, kdy náboženství naopak museli zrušit,“ vysvětluje sociolog.

A dodává: „Obecně spíš napříč světem pozorujeme, a to je podobné jako s religiozitou obecně, že si velké státy a země od výuky náboženství spíš ustupuji.“

Čtěte také

Americký republikán Walters označil Bibli za „nepostradatelný historický a kulturní kámen“. „Bez základní znalosti bible nejsou studenti schopni správně pochopit základy našeho národa, a proto oklahomské vzdělávací standardy stanovují její výuku,“ vysvětloval.

Vzápětí to ale americké učitelské odbory označily za protizákonné, nařízení navíc jde proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který „státní sponzorství náboženství“ označil za protiústavní.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Vertikála, ptá se Naděžda Hávová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.