Povede Akční plán srbské vlády k zatčení Mladiče?

18. červenec 2006

Až do května letošního roku málokdo věřil, že by Evropská unie skutečně přerušila se Srbskem asociační rozhovory. Když se tak ale stalo, bylo jasné, že pokud se Bělehrad nechce dostat do absolutní izolace, bude muset své aktivity urychlit. A to se ještě stačila od Srbska oddělit Černá hora.

Srbský premiér Vojislav Koštunica, který ještě před několika měsíci odmítal vydávání válečných zločinců a jejich souzení mimo Srbsko otočil. Řekl, že generál Mladič je přežitá osoba, kterou vlastně z generace politiků vzešlých z revoluce v říjnu 2000 nikdo osobně nezná a nemají zájem ho krýt.

Plán obsahuje jasnou povinnost plné spolupráce s haagským tribunálem, včetně zatčení a předání Ratka Mladiče zmíněnému tribunálu. Ocenili jsme, že srbská vláda jmenovala koordinátora Akčního plánu a velitele, který operace povede. Srbsko však ještě musí vytvořit detailní operační plán na spolupráci s Haagem. Ale i ten současný lze považovat za krok kupředu, řekl ministr zahraničí Finska, které v současné době Evropské unii předsedá.

Oli Rehn, komisař Pětadvacítky pro její rozšíření, ale neopomněl dodat, že skutečné úspěchy a dosažené cíle budou důležitější. Bez nich by totiž žádný akční plán neměl smysl. V Bruselu Srbsku včera mnoho neslíbili a o obnovení asociačních jednání si v Bělehradě mohou nechat zatím jenom zdát. Srbsko při lapání zločinců několikrát selhalo. Proběhlo i několik mediálních bouří, které tvrdily, že Mladič je už na 100 procent ve vězení. Dosud se tak ale nestalo. Většina obviněných odešla do Haagu dobrovolně, včetně bývalého srbského prezidenta Milana Milutinoviče a dalších pěti vysoce postavených vládních úředníků jejichž procesy začaly počátkem minulého týdne.

Premiér Vojislav Koštunica odjížděl z Bruselu spokojen. Doufá, že samotná existence Akčního plánu umožní Srbsku obnovit přerušené rozhovory s Evropskou unií. Její představitelé tak optimističtí nebyli. Koštunica tvrdil, že akční plán začne platit po změně příslušných zákonů. A to může trvat měsíce. Na otázku, jaká lhůta na vydání Mladiče by ze strany haagského tribunálu měla být nabídnuta, odpověděl Koštunica, že na vydání uprchlíka už bylo včera pozdě.

Zatím se Koštunica plné důvěře Evropské unie rozhodně netěší. Například nizozemský ministr zahraničí Bot na adresu plánu stroze prohlásil, že mu uvěří teprve tehdy, až uvidí zajatého generála Mladiče.

Dopisovatelé médií z Bruselu ale varují. Příliš dlouhé přerušení jednání se Srbskem by mohlo nahrávat tamním nacionalistům. Případné tlaky by mohly destabilizovat celý region.

BBC připomíná fakt, že letos Srbsko přišlo o Černou horu a hrozí mu ztráta Kosova. Obyčejní občané by neměli cítit, že je Evropa odkopla do starého železa, ale dát jim spíše najevo, že o ně stojí. A to platí především u mladých lidí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci http://www.rozhlas.cz/cro6/audio/ Radio na přání

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio