Považuji za chybu, že se rozdíly v důchodech komunistických prominentů a jejich obětí neodstranily dřív, míní politolog Mrklas

17. říjen 2022

Po 33 letech od listopadu 1989 by se měly odstranit rozdíly v důchodech komunistických prominentů a jejich obětí. Proč až teď? „Protože si myslím, že existovala určitě celá řada věcí, které byly důležitější. Zároveň to je věc, která určitě patří mezi dluh, který má česká společnost vůči obětem komunistického režimu. Ten byl mimochodem už před mnoha lety prohlášen za zločinný,“ říká politolog Ladislav Mrklas, spoluzakladatel CEVRO Institutu a jeho mnohaletý prorektor.

„To, že by se mělo pokračovat ve vyrovnávání se s bývalým režimem – a pokud možno odstranit všechny nespravedlnosti, které odstranit lze –, tak to si myslím, že je správná věc,“ dodává v pořadu Osobnost Plus. 

Náprava křivd? I kdyby to měl být jen morální apel, má se to udělat.
Ladislav Mrklas

Politolog už dřív prohlásil, že je obrovská nespravedlnost, pokud komunističtí prominenti měli – a stále mít mohou – vyšší důchody než lidé, kteří kvůli nim trpěli.

„Celé to má asi dvě roviny: jedna je ta symbolická, je to i záležitost, která může trochu odvést pozornost od toho, co nejvíc českou společnost bolí – možná, že je to trochu PR záležitost. Pak je tu ta druhá věc, že ve sněmovně a Senátu existuje patrně dostatečná síla k tomu, aby to bylo prohlasováno,“ doplňuje Mrklas. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu informoval o pozměňovacím návrhu na snížení starobních důchodů prominentům bývalého komunistického režimu, který chce přidat k vládní novele o možnosti předčasných penzí bez krácení pro záchranáře.
Snižování důchodů se má týkat členů nebo kandidátů ÚV KSČ, předsedů Parlamentů i národních výborů nebo generálních a hlavních vojenských prokurátorů.

Zároveň připomíná, že v řadě zemí, které prošly totalitním nebo autoritářským režimem jako Československo, tak se s podobnými otázkami vyrovnávali nejméně 30 let, v případě Španělska to bylo dokonce ještě delší časový úsek.

Čtěte také

„Myslím tím otázku, jestli režim byl, nebo nebyl zločinný. Jestli se má s ním vyrovnávat. Jestli ti, co ještě žijí, mají být nějak odškodnění... Myslím, že jsou věci, kterými můžete napravit nespravedlnosti, a to i kdyby se to týkalo jen pár lidí. I kdyby to byla záležitost, která je, řekněme, morálním apelem, tak že se to má udělat,“ dodává.

„Samozřejmě, že považuji za chybu, že se to neudělalo dřív. Na druhou stranu říkám, že když se to může udělat teď, pojďme to udělat,“ uzavírá. 

Proč je tady nedůvěra k politikům?

Když pak má spoluzakladatel CEVRO Institutu říct, jestli je současná vláda pravicová, nebo ne, tvrdí, že jde o středopravicový kabinet, protože klíčovou roli i premiéra má Občanská demokratická strana (ODS). 

Nedůvěra k politikům? Protože voličům slibují a pak ve vládě dělají něco jiného.
Ladislav Mrklas

„I když se podíváme na otázku daní, tak se chová jako pravicová.“ Kabinet tak podle něj charakterizuje i bezvýhradní prozápadní směřování.

„A to i v otázce rusko-ukrajinského konfliktu, kde vláda neváhala ani na okamžik, odsoudila agresi a postavila se do čela zemí, které apelují, aby byl přístup k Putinovu Rusku co nejtvrdší. To je po mém soudu pravicová záležitost.“ 

Čtěte také

„Nedávno jsem psal komentář, ve kterém jsem upozorňoval na to, že to, že ve společnosti existuje nedůvěra k politikům, je mimo jiné dáno tím, že často dělají něco jiného, když usednou do vlády. A to proti tomu, co slíbí svým voličům. A koalice Spolu, která vyhrála volby, jasně řekla, že nebude zvyšovat daně. A po mém soudu je dobře, když to dodržuje i v okamžiku, kdy je ve vládě. A to já považuji za záležitost pravicovou.“ 

„A když připomenu poslední zkušenost s pravicovými vládami, tak tohle byla věc, kterou okamžitě co se ujala vedení Nečasova vláda s Miroslavem Kalouskem jako ministrem financí, tak poměrně výrazným způsobem zvýšili daně. A tohle z velké části přivedlo pravici – a potom celou politickou scénu – do obrovské krize,“ doplňuje Ladislav Mrklas. 

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí si poslechněte sami. Dozvíte se, co pokládá za svůj primární úkol radního České televize, nebo jestli je podle jeho názoru po krajských volbách pro ODS politicky prozíravé uzavírat koalice s hnutím ANO.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související