Potřebujeme dostavět jadernou elektrárnu Temelín?

16. červenec 2013
Radiofórum

Už léta se hovoří o tom, že ke stávajícím dvěma blokům jaderné elektrárny Temelín přibudou ještě dva původně plánované, ale dosud nepostavené. Rozběhla se i výběrová soutěž o firmu, která tuto zakázku získá a podle harmonogramu tendru bychom jméno vítěze měli znát letos na podzim.

Nad dostavbou se ale vznáší nejeden otazník, a to nejen díky výtkám ekologů. Zaznívají hlasy, že dokončení elektrárny nemusí být ekonomicky výhodné a nejistotu přináší i aktuální politická krize. Na druhou stranu by ale jaderná energie měla ve státní energetické koncepci hrát stále významnější roli.

Je dostavba Temelína pro naši energetickou samostatnost klíčová, anebo se bez třetího a čtvrtého bloku obejdeme? Jaké jsou přínosy jaderné energetiky a je možné v současné politické situaci o dostavbě Temelína rozhodnout? Nejen o tom budeme diskutovat v dnešním Radiofóru, hostem Petra Schwarze bude Václav Pačes, člen dozorčí rady společnosti ČEZ a bývalý předseda Akademie věd, který vedl odbornou skupinu posuzující energetické potřeby České republiky.

O tématech Radiofóra můžete diskutovat i vy. Stačí vyplnit náš formulář.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio