Potápěl jsem se už v době, kdy tady běhali brontosauři, směje se akvanaut a vynálezce Gross

3. březen 2023

Líba a Pavel Grossovi jsou manželé už 63 let. On je vizionář, snílek, vynálezce a konstruktér ponorek, ona jeho opora. Potkali se v klubu otužilců u Vltavy, ale lásku k vodě mají oba asi vrozenou. „Všechny své vynálezy testuji nejdřív na sobě, ale něco jsem musel dělat i na Líbě,“ říká Pavel Gross.

„A to jen proto, že někdo musel obsluhovat měřící zařízení – nemůžu být přece současně zkušební potápěč a obsluha měření. V takových případech jsem ji požádal, jestli mi nechce dělat pokusného králíka. A vždy mi bezmezně věřila,“ dodává.

Čtěte také

Vynálezce vše nejdřív staví takzvaně na koleně. „Když jsem stavěl Xenii, byla uvnitř větší než zvenku. Předtím jsem musel provést hory měření, ergonomických studií a pokusů na modelech.“

Hlavně kvůli vztlaku, protože potřeboval, aby vzduchová bublina měla minimální objem. „A nakonec vznikla zvláštní forma, která dovolovala největší možný pohyb v nejmenším prostoru,“ dodává.

Potápějí se tak rádi oba, manžel to začal zkoušet ale dřív. „Já jsem se potápěl ještě v době, kdy tady běhali brontosauři,“ říká s úsměvem.

Režisér Miroslav Náplava o jejich nevšedním životě natočil dokument Akvanaut. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související