Populaci bez protilátek hrozí nové vlny onemocnění covid-19, upozorňuje poslanec Svoboda

14. duben 2020

Vláda se v úterý věnuje změnám nouzového stavu. Ministr zdravotnictví chce představit harmonogram rozvolňování krizových opatření, po kterém volá také opozice.

Čtěte také

„Je třeba, abychom opatření rozvolňovali, ale velmi zodpovědně. Není možné držet nouzový stav neustále, to se ví,“ říká ve vysílání Plusu poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (za ANO).

Podle ní musí ministr Adam Vojtěch (za ANO) zvážit všechny údaje, které bude mít k dispozici. „Například uvolnění hobbymarketů byl i testovací kámen toho, jak jsme schopni dodržovat opatření a přitom mít určité možnosti. A ukázalo se, že tam máme ještě rezervu.“

Určitě dojde k většímu rozšíření nemoci, ale výraz „promoření“ mnoho lidí vyděsil. Chci říci: nebojte se toho, je to jen terminus technicus, jde vlastně jen o to, abychom měli přirozené protilátky, a přichází to u každé infekční choroby takového typu.
Věra Adámková

Rozvolnění musí být vázáno také možností při střetnutí lidí dodržovat odstupy a mít menší počet osob v prostoru. „Dovedu si to představit postupně a s rozmyslem toho, co vlastně člověk nejvíce potřebuje.“

„Nejde ani tak o to, jestli covid-19 proděláme klinicky nevýznamně, ale o to, že lidé s těžším průběhem potřebují velmi intenzivní péči, a tu je třeba zajistit. Velmi zodpovědný přístup ukázal, že jako vyspělé zdravotnictví jsme toho schopni,“ shrnuje Adámková (za ANO).

Zatím se uvolňuje, ale nevíme proč

Čtěte také

„Je to velmi složité. Máme dvě extrémní situace,“ vysvětluje poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Buď prý obyvatelstvo vystavíme infekci, což znamená spoustu nemocných i úmrtí, ale pokud toto promoření neproběhne, zůstane tu obrovská skupina populace bez protilátek. „A riziko nové a vážné vlny onemocnění pak bude velmi významné.“

Covid-19 není žert, je to vážná věc a může se řešit jen na základě faktů. Uvítal bych proto, aby nám ministerstvo řeklo, co a z jakého důvodu uvolňuje... Zatím se dozvíme, že něco uvolníme, ale nevíme proč a co to udělá, a přitom podklady už začínáme mít.
Bohuslav Svoboda

Zásadní je dostatek informací o počtech infikovaných, ale i na jakých místech dochází k infekci. „Zatím se shodujeme na tom, že rozvolnění musí být, ale musíme říci, kde a proč... Musíme vědět, kde riziko je, jak velké a jaká je intenzita promoření.“

„Chybí mi, že v tuto chvíli nemáme žádný plán, jak bude rozvolňování probíhat. To musí být vázáno na výsledky testů v populaci, na inteligentní karanténu a musíme se snažit najít varianty, které budou znamenat jen mírné zvýšení zátěže a nevyvolají velkou krizi,“ žádá Bohuslav Svoboda (ODS).

Spustit audio

Související