Pomůže ženám k vyšším platům, když se rozdíly zveřejní? Přijdeme tím na důvody, věří europoslankyně Maxová

15. březen 2021

Evropská komise chystá směrnici, která usiluje o narovnání rozdílů mezi platy žen a mužů. Velké firmy by musely zveřejňovat platové rozdíly mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi. „Ten problém tady je. Ale pro způsob, který navrhuje Evropská komise, ruku nezvednu, protože zveřejňování platů firmami není vhodné,“ říká v Pro a proti na Plusu europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Její kolegyně Radka Maxová (dříve za ANO) bude hlasovat pro směrnici.

„Ve směrnici ještě dojde k dílčím změnám. Věřím, že se nebudou zveřejňovat platy, ale jen procentuální rozdíly, což je v pořádku,“ vysvětluje svůj souhlas europoslankyně Maxová.

Čtěte také

A doplňuje, že i z Česka, které patří v nerovnosti odměňování k nejhorším státům Evropské unie, známe důvody, proč mají ženy nižší plat: péče o blízké, rodičovská či mateřská dovolená a podobné záležitosti spojené s péčí.

„Ale jsou věci, které i nevíme. A právě díky monitorování rozdílů na různých pozicích a v různých firmách můžeme přijít na to, kde je zakopaný pes a proč mají ženy stále nižší platy než muži,“ věří Maxová.

Veronika Vrecionová

Vrecionová s tím nesouhlasí: „Zveřejňování výše platů by mohlo ve firmách vyvolávat závist. Také by firmy musely zdůvodňovat, proč někomu dávají více. A to není tak jednoduché posoudit.“

Směrnice by se tak mohla obrátit nakonec proti ženám samotným, soudí občanská demokratka. „Když firmy budou muset tuto povinnost plnit, tak budou nakonec upřednostňovat muže už při přijímání zaměstnanců, protože to pro ně pak bude jednodušší.“

Ani podle bývalé členky ANO není návrh Komise samospásný. „Dokud nevytvoříme podmínky rodinám, aby se mohli rodiče vystřídat na rodičovské dovolené a bylo víc flexibilních úvazků, tak ani toto nebude to zlaté vejce. Ale je to první krok v hledání příčin problému,“ věří Maxová.

Vrecionová: Legislativu už přece máme

„Zvykli jsme si – a Unie to také dělá , že máme nějaký problém, a místo toho, abychom se snažili zdokonalit a použít nástroje, které už máme, tak si myslíme, že vymyslíme zázračný zákon, který vše vyřeší. V tomto případě nevyřeší, ale jako přínos vidím to, že se o problému mluví, protože skutečně existuje,“ zdůrazňuje Vrecinová.

Čtěte také

A zmiňuje Státní úřad inspekce práce, kam zaměstnanci mohou už dnes směřovat své výtky. „Legislativu máme dobře postavenou, něco můžeme vylepšit, ale není důvod zavádět novou legislativu. Pojďme o problému víc mluvit tak, aby ti, kterých se problémy týkají, na ně sami upozorňovali a sami je i řešili s pomocí s úřadů,“ doporučuje europoslankyně za ODS.

Maxová souhlasí, že stávající právní nástroje umožňují postihovat diskriminaci. „Ale mnoho lidí nemá odvahu jít do soudního sporu, protože nemají žádnou ochranu. Evropská směrnice ale přináší benefity, pokud bude mít člověk pocit, že není správně odměňován, jsou tam i ochranné mechanismy.“

Radka Maxová (archivní foto)

„EU chce stanovit společné minimální požadavky. Ale není jasně dáno, co si země mají stanovit. A to je výhoda této směrnice, že jako Česko si vše po konzultaci s tripartitou můžeme stanovit sami,“ chválí Radka Maxová (dříve ANO) otevřenost návrhu evropské normy usilující o potírání rozdílu mezi odměňováním žen a mužů.

Poslechněte si Pro a proti Karolíny Koubové.

Spustit audio

Související