Josef Chuchma: Rovnost žen je u nás jen papírová, muži je mezi sebe nechtějí v určitých kruzích pouštět

21. září 2020

Absence žen ve vedení vlivných českých médiích si už dlouho všímá kulturní a literární kritik Josef Chuchma. Podle něj tato situace vytváří vychýlený obraz o světě. „Je to, bohužel, výkřik do tmy, který se ozve jednou za pár let. A jak se říká: psi štěkají a karavana jde dál,“ říká o svém nedávném článku o nepoměrném zastoupení žen ve vedení médií kulturní a literární kritik Josef Chuchma.

V redakcích žije Chuchma podle svých slov od roku 1984 a zažil jen jednu šéfredaktorku. „A ve svobodných poměrech jsem nezažil žádnou a nemám pro to vysvětlení,“ říká.

Hraje roli zvykové právo a nemůžu si pomoci, ale muži prostě nechtějí v určitých kruzích mezi sebe pouštět ženu.

Josef Chuchma

To, že v západních médiích je podíl žen ve vedoucích funkcích nejen médií vyšší, přičítá Chuchma kulturní odlišnosti: „Jednoduše řečeno je tam prostě méně mačistická kultura. Tamní společnost postupně pod náporem blahobytu generovala větší toleranci a sociální postupnost, než tomu bylo u nás.“

„Na Západě hrála roli přirozená akceptace ženského elementu ve společnosti, zatímco česká, respektive československá společnost deklarovala po roce 1948 rovnoprávnost žen a mužů. Ale realita byla jiná,“ připomíná kulturní a literární kritik.

Západní země začaly odzdola, demonstracemi feministek, což založilo něco pevnějšího než ta papírová rovnoprávnost, která byla u nás.
Josef Chuchma

„Není jeden feminismus“

Chuchma vzpomíná, že ho před bezmála třemi dekádami popudily texty Josefa Škvoreckého: „V Respektu otiskli něco o harašení a zjednodušený pohled, že feministky jsou neukojený, ošklivý ženský, který nikdo nechce, a další pindy. Navíc neexistuje jeden feminismus.“

Čtěte také

Kritik uznává, že i v Česku k posunu vnímání žen došlo. „Je tu velmi pozvolná evoluce, ale má zvláštní průběh. Jediné, na čem se dnes bazíruje, je na jazyku, ale žitá realita je v tomto posunu daleko skromnější.

„Takže dnes píšeme čtenáři a čtenářky, herci a herečky a tak dále. Proměňuje se tedy vyjadřování, ale žitá realita mnohem méně,“ kritizuje postoj české společnosti k ženskému prvku Josef Chuchma.

Jak se Chuchma vyrovnává s vlastní minulostí a svými „drobnými kompromisy“ před rokem 1989? Poslechněte si audiozáznam rozhovoru Barbory Tachecí s Josefem Chuchmou.

Související