Pomoc s cenami energií jde proti snaze stabilizovat rozpočet. Potřeba je ale obojí, říká poradce premiéra Havlíček

24. červen 2022

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středečním mimořádném projevu slíbil nová opatření na pomoc domácnostem, které se potýkají se zvyšujícími se cenami. Poprvé se také sešla obnovená Národní ekonomická rada vlády, která má přicházet s návrhy kompenzačních opatření a řešení aktuálních otázek v oblasti energetiky a státního rozpočtu. „Jde to trošku proti sobě, protože kompenzační schémata znamenají poměrně velké náklady pro státní rozpočet,“ připouští ekonom David Havlíček.

Vláda prý musí mít stále na paměti konsolidaci veřejných financí tak, aby ve střednědobém horizontu začal rozpočtový schodek postupně klesat. Podle řady ekonomů je ale problém na příjmové straně a vyslovují se pro zvýšení daní.

Čtěte také

Havlíček uznává, že tyto názory zastávají i někteří členové NERVu, podle jeho názoru ale daňová kvóta v Česku odpovídá velikosti a vyspělosti ekonomiky.

„Určitě nejsem zastáncem zvyšování daní. K diskuzi je struktura daňového břemene, aby nezatěžovala ty, které potřebujeme podpořit nebo motivovat pro podnikání, a zároveň aby konkrétní daně nesvazovaly některé sektory v rozvoji,“ zdůrazňuje poradce premiéra.

Vláda rozhodla o zrušení EET, které bylo pozastaveno už na počátku covidové pandemie, takže podle Havlíčka nedojde ke zhoršení výběru daní. Jde prý o signál, že stát nebude podnikatele zatěžovat dalšími náklady a administrativními požadavky.

„Skutečně chceme podporovat podnikání, protože podnikatelský sektor je ten, který živí tuto ekonomiku,“ doplňuje.

Zestátnění ČEZu?

Inflaci v Česku mimo jiné prohlubují rostoucí ceny energií, současně ale Havlíček upozorňuje na to, že vedle ceny hraje významnou roli i otázka energetické bezpečnosti. Právě odběr levného plynu z Ruska totiž způsobil, že je Česko z 98 procent závislé na ruském plynu. Přitom ještě před pěti lety jsme celou čtvrtinu odebírali z Norska.

Krátkodobě, a zejména pak na podzim, kdy české firmy a domácnosti pocítí dosud nevídaný nárůst cen energií, ovšem bude muset vláda sáhnout k mimořádným nástrojům pomoci. V případě elektřiny má jít o zhruba jeden a půl násobek současných cen, u plynu pak až o dvoj- až trojnásobek v meziročním srovnání.

Čtěte také

Havlíček rovněž upozorňuje, že Česko je nyní unijním premiantem, pokud jde o naplněnost zásobníků plynu. „Česko je po Lotyšsku druhá nejlépe připravená země na případné omezení dodávek plynu, které skutečně v nejbližších měsících reálně hrozí,“ uvádí.

Premiér ve svém projevu nastínil vizi, podle níž by stát vlastnil strategické elektrárny. „Uložil i společnosti ČEZ, aby vypracovala konkrétní varianty, jak by se to dalo realizovat. Ale určitě to nebude zestátnění ve smyslu vytěsnění minoritních akcionářů za předem danou cenu. Musí to být návrh akceptovatlený pro obě strany, aby to dávalo smysl z hlediska ekonomiky i energetické bezpečnosti,“ uzavírá Havlíček.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru v Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.