Ekologie je luxus, který si může dovolit jen bohatá a svobodná společnost. Aktuální vývoj k tomu ale nesměřuje, míní poslanec ODS Král

23. červen 2022

Městský soud v Praze vyhověl stížnosti občanů zastoupených spolkem Klimatická žaloba, že stát nedělá dost v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. „V dnešní situaci tvrdit, že Česko, potažmo Evropská unie dělá málo, je hodně odvážné a možná i bezohledné,“ říká poslanec Václav Král (ODS). Bezohledné to určitě není, reaguje radní Klimatické žaloby Martin Abel.

Abel připomíná, že spolek podal žalobu v roce 2021 a nebyla namířena proti žádné konkrétní vládě. Šlo o správní žalobu proti ministerstvům, konkrétně průmyslu a obchodu, zemědělství, dopravy a životního prostředí, jako správním orgánům, které zasahovaly do jejich práv.

Čtěte také

„Soud to nakonec i potvrdil. Tady nejde o nějaká politická rozhodnutí, ale o některé neambiciózní cíle a opatření, která ani k těmto málo ambiciózním cílům nevedou a která ve výsledku tím, jaký mají efekt na naše životní prostředí a životy občanů, naše práva porušují. Soud nám dal v tomto za pravdu, a to proto, že našel právní povinnosti, které stát v tomto smyslu nesplňuje,“ vysvětluje.

Žádali jsme, aby byla česká klimatická politika navázána na cíle Pařížské dohody.
Martin Abel

Podle verdiktu se žalovaným ministerstvům „zakazuje pokračovat v porušování práv žalobců nestanovením konkrétních mitigačních opatření vedoucích ke snížení emisí skleníkových plynů o 55 % do roku 2030 ve srovnání s úrovní v roce 1990“.

Aktuální soudní rozhodnutí bych nepřeceňoval, reaguje poslanec. Upozorňuje, že zatím není známé ani písemné vyhotovení rozsudku.

„Navíc je evidentní, že ministerstva proti tomuto rozhodnutí podají kasační stížnost a také vymahatelnost rozsudku je nejistá. Podle soudu jsou adaptační opatření v pořádku, že žaloba proti vládě se odmítá a tak dále. A soud tam také správně říká, že konkrétní ministerstva se snaží situaci řešit,“ upozorňuje člen sněmovního výboru pro životní prostředí.

Ekologie je skutečně luxus.
Václav Král

Podle Abela bude spolku Klimatická žaloba stačit, když pro začátek stát začne plnit svoje právní závazky plynoucí z evropského práva. „Což je ten zmiňovaný pokles o 55 % do roku 2030,“ konstatuje.

Nevíme, jak jít v této situaci dál

„Ve skutečnosti jsme ale žádali více. Aby byla česká klimatická politika navázána na cíle Pařížské dohody, tedy aby snížila emise, které odpovídají množství potřebnému k tomu, aby bylo globální úsilí skutečně úspěšné. Česko je v tuto chvíli významným emitentem, má jednu z nejvyšších emisí na obyvatele na světě. Pokud má uhelné elektrárny, které může rychle zavřít, tak by to mělo velice rychle udělat,“ naznačuje.

Pařížská dohoda je velice obecná a nevím, jak závěry z ní mohou být právně vymahatelné, přiznává poslanec.

Čtěte také

„Nicméně trendy jsou naprosto jasné. EU i Česko mají své cíle, máme své národní cíle. Jsem rád, že enviromentální cíle jsme splnili. Můžeme vycházet například i z politiky ochrany klimatu, adaptační strategie a podobně, v praxi to řešíme každý den. Akorát nevíme, jakým způsobem v této situaci jít dál. Technologické možnosti jsou omezené a všechno stojí obrovské množství peněz a myslím, že umělé pokřivování trhu není v souladu s klasickým přirozeným vývojem věcí,“ konstatuje Král.

A pokračuje: „Ekologie je skutečně luxus a jsem rád, že v EU a v Česku si ho můžeme dovolit. Musíme si ale uvědomit, že tento luxus si může dovolit pouze bohatá, nezadlužená a svobodná společnost. Mám obavu, že k tomu aktuální vývoj nesměřuje. Není to jenom o válce na Ukrajině, měli jsme na tento problém zaděláno daleko před současnou situací.“

Poslechněte si celé Pro a proti Karolíny Koubové.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.