Pomoc! aneb Jak mě za války potkal syndrom vyhoření

9. říjen 2022

Po vypuknutí války na Ukrajině se v Česku vzedmula vlna solidarity. Češi přispěli miliardami do sbírek a někteří také přímo organizovali rozvoz humanitární podpory postižených oblastí. Dokumentaristka Markéta Oddfish Nešlehová společně s Ukrajincem Tonym právě takovou pomoc koordinovala. Proč ovšem po pár měsících vyhořela? Jak se s tím vyrovnala a chce pomáhat dál? Poslechněte si celý dokument.

Na začátku potkáváme autorku plnou nadšení a elánu z toho, že dělá dobrou věc pro lidi, kteří teď potřebují podpořit ze všech nejvíc. „Tehdy šlo všechno rychle – humanitární pomoc přicházela od neznámých lidí v rekordních časech, majitelé dodávek a tranzitů se sami nabízeli, že humanitární pomoc zavezou na hranice,“ vzpomíná Markéta Oddfish Nešlehová.

V mezičase stihla vypravit desítky tun pomoci, spolupracovala s poděbradskými mámami i s plzeňskými kluky, sbírky pro její skupinu dobrovolníků pořádali v Litoměřicích i v Uhříněvsi.

Prvotní zápal ovšem postupně slábne. Pod tíhou praktických problémů i změny naladění české společnosti autorce hrozí vyhoření. Ochota pomáhat Ukrajině celkově polevila s tím, jak na Česko doléhá energetická krize a rekordní inflace. A solidaritu postupně nahrazuje spíš vztek. 

Poslechněte si celý dokument v audiozáznamu. 

autoři: Markéta Oddfish Nešlehová , Jakub Horáček
Spustit audio

Související