Politolog o volbách v Sasku-Anhaltsku: Východní Němci si myslí, že ekologie je pro ně příliš drahá

9. červen 2021

Nedělní volby v Sasku-Anhaltsku překvapivě se 37 procenty hlasů vyhrála CDU, která s velkým náskokem porazila Alternativu pro Německo (AfD). Dosavadní zemský premiér Reiner Haseloff podle politologa Lukáše Novotného uspěl i díky vymezování se vůči kancléřce Angele Merkelové a zlehčování protipandemických opatření.

„Berlínskou centrálou CDU byl považován za jakéhosi kverulanta, který se snaží působit velmi konzervativně a pravicově. Usiloval o to, aby oslabil AfD,“ popisuje Novotný.

Čtěte také

Při vytváření koalice se chce Haseloff opírat o strany demokratického středu, naopak s Die Linke a AfD jednat nehodlá. Zelení už vládní spolupráci odmítli, CDU ale může vytvořit těsnou většinu se sociálními demokraty, kterou by mohli dále posílit liberálové z FDP.

Oslabení AfD Novotný vysvětluje i tím, že její tradiční témata, jako jsou kritika Evropské unie nebo imigrace, v době pandemie ve společnosti tolik nerezonovala. Strana ale i tak dokázala získat skoro 21 procent a podařilo se jí zaujmout roli sociální opozice a oslabit tak radikálně levicovou Die Linke.

CDU se podle Novotného úspěchu AfD obává, a proto na kandidátní listiny staví i některé kontroverzní osobnosti, jako je například bývalý předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Hans-Georg Maaßen, který je obviňován z antisemitských výroků.

Příliš drahá ekologie

Na spolkové úrovni křesťanští demokraté začínají posilovat a v průzkumech jsou opět na prvním místě před zelenými, s nimiž po zářijových volbách možná vytvoří vládní koalici.

Čtěte také

Zelení v Sasku-Anhaltsku získali jen 6 procent hlasů, podle Novotného z toho ale nelze vyvozovat závěry pro celostátní volby. V bývalém východním Německu mimo Berlín totiž strana se svými postmateriálními hodnotami naráží dlouhodobě.

„Občané si tam myslí, že ochrana životního prostředí je pro ně příliš drahá. Akcentují především sociální otázky a problémy,“ vysvětluje s tím, že vedení Zelených se na to v předvolebních debatách snaží reagovat a akcentují plány na zvyšování minimální mzdy nebo regulaci nájemného.

Jen asi 15 procent Němců se teď cítí být na tom ekonomicky špatně. Společnosti se i přes pandemii daří velmi dobře.
Lukáš Novotný

Vedle environmentálních témat prý ve spolkových volbách půjde hlavně o obnovu německé ekonomiky a resuscitaci některých odvětví nebo řešení mírně rostoucí nezaměstnanosti. V těchto tématech může získávat levice, zároveň ale jen menší část společnosti vnímá sociální otázky jako problém.

„Jen asi 15 procent Němců se teď cítí být na tom ekonomicky špatně. Společnosti se i přes pandemii daří velmi dobře, takže obě levicové strany, SPD i Die Linke, to teď mají s agitací v rámci svých tradičních témat velmi složité,“ podotýká Novotný.

Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související