„Policajt“ Timmermans dohlíží na dodržování práva, a to vadí Polsku i Maďarsku, míní analytik

1. červenec 2019

Celou noc strávili šéfové států a vlád zemí Evropské unie v Bruselu debatami o tom, kdo bude v příštích letech stát v čele klíčových unijních institucí. Podle jedné z možných variant by se předsedou Evropské komise stal její nynější místopředseda a kandidát evropských socialistů Frans Timmermans a předsedou Evropského parlamentu pak volební lídr vítězných lidovců Manfred Weber.

Podle analytika Českého rozhlasu Filipa Nerada má toto řešení podporu v Evropském parlamentu. Weber je totiž na pozici šéfa Komise nepřijatelný pro evropské socialisty, liberály i Zelené, kteří dohromady tvoří proevropskou koalici.

AKTUALIZUJEME: Jednání summitu EU o personálních otázkách bylo krátce po pondělním poledni přerušeno, oznámil to mluvčí Donalda Tuska. Šéfové států a vlád se sejdou v úterý od 11.00.

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) vysvětluje, že s tímto kompromisem na Evropské radě přišla německá kancléřka Angela Merkelová. Pro lidovce by prý bylo atraktivní získat i post šéfa evropské diplomacie, který nyní zastává socialistka Federica Mogheriniová.

Proti Timmermansovi se ale postavilo Polsko, Maďarsko, Česko nebo Itálie.

Adam Černý: Visegrád kvůli Babišovi na summitu EU v druhé řadě

Předseda Evroposké komise Jean-Claude Juncker

Nedělní unijní summit by měl rozhodnout, kdo se stane nástupcem Jeana-Claudea Junckera v čele předsedy Evropské komise.

„Představitelé Visegrádské skupiny se vyjadřují, že by chtěli předsedu Komise, který zná jejich region. V tom by u Timmermanse problém nebyl – oni ale spíš chtějí politika, který by byl méně striktní vůči politickému kurzu, který tlačí národní vůdci ve střední Evropě,“ míní Nerad.

Připomíná, že Timmermans měl jako komisař na starost dodržování vlády práva, což kritizoval v případě Polska nebo Maďarska: „On prostě je ten policajt, který na to má dohlížet. Pokud cítil, že je tu něco špatně, tak proti tomu zahájil příslušné kroky. A to myslím nejvíce vadí Varšavě a Budapešti,“ doplňuje.

Timmermans jako Juncker

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je pro Českou republiku nejdůležitější post předsedy Evropské komise. S tím souhlasí i odborník na Evropskou unii Ivo Šlosarčík: „Předseda Komise je formálně jen jeden z 28 komisařů, ale má silné pravomoci dovnitř i ven. Ovlivňuje to, jaké portfolio dostane který komisař, jejich vymezení i případné spory,“ přibližuje.

Je dobré obsadit pět klíčových funkcí tak, aby fungovaly dalších pět let, než je vybrat velmi rychle za cenu toho, že budete řešit jednu krizi za druhou.
Ivo Šlosarčík

„Myslím, že s Timmermansem by to Visegrád měl podobně těžké jako s Jeanem-Claudem Junckerem. V posledních pěti letech byly vztahy mnohem napjatější než dříve, a to kvůli asertivnější politice Visegrádu i Junckerovu stylu jednání a komunikace,“ dodává expert z FSV UK.

Současně se ale domnívá, že Timmermans se jako první místopředseda Komise mohl profilovat jako „zlý muž“ – a to je jiná role než ta, kterou by měl jako předseda. „V tom, jak bude Komise pod jeho případným vedením vnímána ve visegrádských zemích, bude záležet na tom, co bude říkat a dělat,“ upozorňuje.

Hosty speciálu byli:

Filip Nerad, analytik Českého rozhlasu
Ivo Šlosarčík, Katedra evropských studií FSV UK
Luděk Niedermayer, europoslanec (TOP 09, zvolený za TOP 09 a STAN)

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související